50 BMG, alebo aj 12,7 × 99 mm NATO, je veľký puškový náboj, ktorý bol vyvinutý pre guľomet M2 Browning. Bol uvedený na trh v roku 1921 a bol pôvodne určený pre použitie v lietadlách počas 2. svetovej vojny, ale neskôr sa začal používať aj v iných zbraniach ako sú terčové pušky na dlhé vzdialenosti, odstrelovačské pušky a pobrežná hliadka ho používa k zastaveniu rýchlych člnov pašujúcich drogy. .50 BMG je schopný prestrelenia bloku motoru, čo ho robí vhodným na zastavenie vozidiel.

.50 BMG je dodnes používaný v mnohých armádach po celom svete a je jedným z najväčších a najvýkonnejších puškových nábojov. Jeho veľká ráž a vysoká úsťová energia robia z neho ideálne strelivo pre rôzne účely, vrátane protilietadlovej obrany, odstrelovačských pušiek a terčových pušiek na dlhé vzdialenosti. Okrem toho, že je používaný v guľometoch, je .50 BMG tiež používaný v mnohých rôznych typoch zbraní, ako sú poloautomatické pušky, samonabíjacie pušky.

Hoci je .50 BMG považované za veľmi výkonný náboj, jeho použitie je obmedzené tým, že jeho veľká hmotnosť a veľký objem nábojnice môžu viesť k vysokému opotrebovaniu zbraní, ktoré ho používajú. Okrem toho, jeho vysoká cena môže byť pre niektorých strelcov a armády limitujúcim faktorom. Napriek týmto obmedzeniam sa .50 BMG stále používa v mnohých rôznych situáciách a jeho popularita sa zdá byť stále silná.