Náboj .308 Winchester je komerčná verzia vojenského náboja 7,62 × 51 mm NATO, ktorý bol uvedený na trh firmou Winchester Repeating Arms Company v roku 1952.

Strelivo typu .308 Winchester je široko používané v mnohých druhoch zbraní, vrátane samonabíjacích pušiek, pušiek a guľometov. Je obľúbený medzi loveckými a športovými strelci kvôli svojmu presnému a účinnému výkonu na stredne až dlhé vzdialenosti.

Jeho výkon je obzvlášť vhodný pre lov veľkých zvierat, pretože môže dosiahnuť vysoké rýchlosti a veľkú energiu, ktorá je potrebná na zranenie alebo zastavenie cieľa. .308 Winchester tiež vyniká svojou schopnosťou prežiť v extrémnych podmienkach, ako sú vysoké teploty a vlhkosť, čo ho robí vhodným pre rôzne prostredia a aplikácie.

Zatiaľ čo .308 Winchester a 7,62 × 51 mm NATO sú veľmi podobné, je dôležité používať správny náboj pre konkrétnu zbraň. Použitie nesprávneho náboja môže spôsobiť problémy s fungovaním zbrane a dokonca aj ohrozenie bezpečnosti. Preto je dôležité poznať rozdiely medzi týmito dvoma kalibrami a používať ich správne.

Hmotnosť strely .308w Winchester je 168 grainov, čo je približne 11 gramov. Jeho úsťová rýchlosť je priemerná 830 metrov za sekundu a úsťová energia je 3 678 joulov. Celková dĺžka náboja je 71,12 mm a maximálny tlak, ktorý môže znášať, je 4 150 barov. Typ zápalky, ktorý sa používa s týmto nábojom, je veľká pušková (LR).