Solárny panel, známy aj ako fotovoltaický panel, je zariadenie, ktoré konvertuje slnečné svetlo priamo na elektrickú energiu prostredníctvom javu nazývaného fotovoltaický efekt. Tu je stručný opis toho, ako funguje solárny panel:

  1. Fotovoltaické bunky: Solárny panel je zložený z fotovoltaických buniek, ktoré sú vyrobené z polovodičového materiálu, zvyčajne kremíka. Tieto bunky obsahujú vrstvy rôzne obohatených polovodičových materiálov, ktoré vytvárajú elektrické pole vo vnútri bunky.

  2. Fotovoltaický efekt: Keď slnečné svetlo dopadne na povrch fotovoltaických buniek, fotóny (častice svetla) interagujú s polovodičovými materiálmi. Tieto interakcie spôsobujú, že fotóny prenášajú energiu na elektróny vo vnútri materiálu, čo spôsobuje uvoľnenie elektrónov.

  3. Vytvorenie elektrického prúdu: Uvoľnené elektróny sa pohybujú cez elektrické pole vo vnútri fotovoltaickej bunky a vytvárajú elektrický prúd. Tento prúd je zachytený vodičmi na povrchu buniek a je vedúcim káblom prenesený k výstupným kontaktom solárneho panela.

  4. Inverzia jednosmernej na striedavú: Výstupný elektrický prúd zo solárneho panela je jednosmerný, čo znamená, že tečie len v jednom smere. Ak sa má táto energia využiť pre bežné spotrebiče a sieťové pripojenie, musí sa premeniť na striedavý prúd. To sa dosahuje prostredníctvom zariadenia nazývaného inverzný menič, ktorý mení jednosmerný prúd na striedavý prúd.

  5. Pripojenie do elektrickej siete alebo batérie: Výstupný striedavý prúd môže byť buď priamo pripojený do domácej elektrickej siete, kde môže slúžiť ako zdroj elektrickej energie, alebo môže byť uskladnený v batériách pre neskoršie použitie, napríklad počas noci alebo v oblačných dňoch.

Solárne panely môžu byť použité na výrobu elektrickej energie v rôznych mierkach, od malých systémov pre domácnosti až po veľké solárne elektrárne. Ich obnoviteľná povaha a nízka údržba ich robia populárnym riešením na produkciu čistej energie.