Vákuovačka potravín je zariadenie, ktoré vytvára vákuum v nádobe alebo vrecku a odstraňuje z nej vzduch. Tým sa znižuje tlak v nádobe a zabraňuje sa tak kontaktu potravín s kyslíkom. Kyslík môže spôsobovať oxidáciu potravín, čo môže viesť k strate chuti a výživných látok. Vákuovačkou sa tiež odstraňuje vzduch, ktorý môže spôsobovať rýchlejšie hnilobu alebo plesňové infekcie potravín.

Vákuovačka funguje tak, že potraviny sa umiestnia do vrecka alebo nádoby a vzduch sa z nej vysaje pomocou vákuum pumpy. Potom sa vrecko alebo nádoba zapečatí tak, aby vzduch nemohol vniknúť znovu. Vákuovačky sa používajú na uchovanie mäsa, rýb, zeleniny a ovocia, ako aj mnohých iných potravín. Môžu sa tiež použiť na uchovanie potravín v chladničke alebo na uchovanie potravín na dlhšie obdobie v mrazničke.

Vákuovačky potravín sú užitočné preto, že umožňujú uchovať potraviny čerstvé dlhšie ako bežné skladovanie v chladničke alebo mrazničke. Tiež umožňujú znížiť množstvo odpadu, pretože potraviny sa menej rýchlo kazia a môžu sa tak viac využiť. Vákuovačky potravín sú tiež užitočné pre cestovanie alebo na výlety, pretože umožňujú uchovať potraviny v pevnom a pohodlnom balení.