Ako správne brúsiť nie len poľovnícke nože

Brúsenie / ostrenie nožov – všeobecné inštrukcie
Ako najzložitejšia úloha pri údržbe a starostlivosti o nože sa javí starať sa o kvalitu jeho ostria. Moderná nerezová oceľ je veľmi tvrdý materiál, a ak má správny výbrus zachová si svoju ostrosť po dlhú dobu. Nože možno ostriť alebo brúsiť. Pri ostrení sa odoberá iba veľmi malá časť materiálu z ostria. Prakticky sa ostrie iba zarovnáva. Pri brúsení noža je naopak odoberaná väčšia časť materiálu a pri nesprávanej manipulácii sa môže nôž dokonca poškodiť. Na brúsenie sa zväčša používa brúsny kameň. Jeden s drsným povrchom (najlepšie diamantový kameň) a druhý jemnejší na doladenie ostria napr. kamenná alebo keramická trubka. Diamantové a keramické brúsky sú vhodné na brúsenie, pretože sú to tvrdšie materiály ako oceľ. Kamenná brúska taktiež splňuje tieto požiadavky, ale kameň je len o niečo tvrdší materiál ako oceľ, a preto je ostrenie viac prácne.

Ostrenie
Ak sa nôž používa, ostrie sa môže časom zatupiť. Ostrie sa zmení buď na ľavej strane alebo na pravej strane čepele v závislosti na tom, ako držíte nôž pri rezaní. Kvalitné čepele s vysokým obsahom zliatiny uhlíka /molybdénu/ a vanádia sú elastické a ostrie je možné obnoviť aj pomocou ocieľky. Pri bežnej obnove ostria nepoužívajte elektrické alebo diamantové brúsky. Tie môžu zničiť výbrus ostria. Smú sa používať na brúsenie, ale nie pre bežnú údržbu ostria.

Špičku čepele položte na ocieľku pod 20° uhlom. Položte a potiahnite nôž po ocieľke smerom k sebe tak, aby kopíroval jeho mierny oblúk na čepeli. Tak isto postupujte aj pri ostrení druhej strany ostria. Najdôležitejšie je udržať 20° uhol po celej dĺžke čepele smerom od rukoväti až po špičku noža. Rýchlosť pohybu v tomto procese nehrá žiadnu úlohu.

Brúsenie
Pri použití kamennej brúsky je vhodné používať tri rôzne brúsne kamene, jemný, s hrubším zrnom, a s hrubým zrnom. Kamenné brúsky používajte len ak ostrie noža je veľmi tupé. To znamená, že sa ostrie otupilo z neustáleho používania alebo brúsenia. Predtým ako začnete vytvárať nový výbrus ostria sa presvedčte, že čepeľ noža držíte pod správnym uhlom od 30 -40° . Ak je to potrebné, prejdite čepeľou po brúske viackrát. Zvolený uhol obťahu ostria určuje , aké ostrie bude mať čepeľ noža. Čím menší je uhol, tým ostrejší je brit. Taktiež si musíte byť vedomí toho, že čím ostrejší je brit, tým je aj slabší a skôr sa zatupí. Ak je pre Vás príliš ťažké udržať správny uhol obťahu ostria po celej dĺžke čepele, obráťte sa na odborníkov v blízkom okolí.

Ostrenie hladkého ostria
Ak máte skúsenosti, alebo dobrý stroj na ostrenie môžete sa naučiť ostriť akýkoľvek brit. Princípom brúsenia akéhokoľvek noža je obnova jeho výbrusu; Výbrusom máme na mysli tvar ostria v jeho priereze. Toto sa väčšinou robí strojovo, brúsnymi kotúčmi. Brúsením sa nôž neostrí. Princípom brúsenia je vytvoriť na čepeli výbrus ( skosiť hrany čepele do určitého uhlu). Takto vytvorený výbrus tvorí sekundárny uhol s brúsnym kameňom až kým sa objaví drsný okraj a následne sa tvorí primárny uhol ( toto je vlastne rezný uhol ostria, ktorý je o niečo väčší ako sekundárny uhol, ale stále je pod 25°), a týmto jemným výbrusom sa odstráni drsný ihličkový okraj ostria. Existuje mnoho typov výbrusov a preto si musíme vybrať taký, ktorý bude najviac vyhovovať účelu noža. Čím je výbrus vyhotovený vyššie, tým má nôž lepšie rezné vlastnosti, avšak ostrie je tenšie (menší uhol) a náchylnejšie na poškodenie. Čím je ostrie nižšie, tým je hrubšie, pevnejšie ale zároveň horšie vniká pri rezaní do materiálu.

Brúsenie zúbkovaného ostria
V prvom rade sú potrebné správne nástroje. Mnoho sád na ostrenie majú aj doplnkovú sadu pre ostrenie zúbkovaného ostria. Po druhé, použiť správnu techniku.

Väčšina nožov so zúbkovaným ostrím majú rovnaký uhol výbrusu ako rovné ostrie, to znamená uhol v bezprostrednej blízkosti ostria 20° až 25°.

Ako náhle je všetko pripravené môžete začať. Pevným tlakom, brúsite smerom vzad a vpred, kolmo k britu. Zakaždým zúbkom sa zastavíte a skontrolujete ostrie, či tam vznikol drsný ihličkovitý okraj. Až potom pokračujete a brúsite ďalší zúbok. Potom ako vybrúsite všetky zúbky čepele, nôž prevrátite.

Brúsky
Na našom trhu existuje veľa dobrých brúsok. Hlavnou črtou brúsok je, aby pri brúsení výbrusu bol zachovaný uhol po celej dĺžke čepele a nedovoliť, aby pri každom ťahu po brúske bol iný uhol výbrusu. Ak sa tak stane, tak ostrie bude mať zaoblený brit, ktorý síce bude ostrý, ale len krátku dobu a rýchlo sa zatupí.