Vyberaniu kliešťa možno najlepšie predísť dobrým repelentom, takže najlepšia je prevencia. Ak sa už kliešť prisal, je nevyhnutné konať čo najskôr a vyhnúť sa tak možným zdravotným rizikám. Existuje mnoho názorov a tipov, ako vybrať kliešťa, všetky sa však zhodujú na tom, že najdôležitejší je čas uplynutý od prisatia parazita. Ukážeme vám, čo robiť a čo rozhodne nerobiť v takomto prípade.
 

Kliešť – nebezpečný parazit a hroziace ochorenia

Kliešť obyčajný je najrozšírenejším parazitom v strednej Európe, ktorý sa živí cicaním krvi. Jeho larva má 6 nôh a je veľká ako guľatá špendlíková hlavička, o veľkosti zhruba 1 mm. Je nutné poznamenať, že samce krv nesajú. Dospelá napitá samica kliešťa môže mať až 4 mm a viditeľný čiernohnedý fliačik na chrbte. V každom štádiu vývoja cicia krv inému hostiteľovi, pričom má trojročný vývojový cyklus. Medzi cyklami dokáže prenášať alebo sa dokonca aj stať samotným hostiteľom rôznych vírusov či baktérií, prípadne iných parazitov. Veľmi nebezpečný prenos neuroinfekcií na zviera či na človeka úmerne stúpa s časom, ktorý uplynul od prisatia kliešťa. Preto je v prvom rade dôležité skoré odhalenie a odstránenie prisatého parazita. Kliešťovou encefalitídou môže kliešť nakaziť hostiteľa už hodinu po prisatí a boreliózou za 12-24 hodín od prisatia. Bez problémov sa dá kliešť vybrať len v prvých hodinách po prisatí, alebo pred samovoľným uvoľnením, keď už je nacicaný krvou. Medzi menej časté ochorenia patria aj bartonelóza, ktorú prenášajú kliešte z mačiek a psov ako aj babezióza, ktorá ohrozuje najmä ľudí s odobranou slezinou a slabou obranyschopnosťou.

Ako správne vybrať kliešťa a čo nerobiť

Ako sme si už na začiatku povedali, správnych postupov ako vybrať kliešťa je hneď niekoľko. Predstavíme vám 2 základné techniky, a to techniku odstraňovania háčikom a techniku vyťahovania pinzetou. Pri vyberaní kliešťa je potrebné vždy použiť pinzetu, či špeciálny háčik alebo vatovú tyčinku. Pred samotným úkonom je potrebné vydezinfikovať postihnuté miesto, dôkladne si umyť ruky a použiť latexové rukavice. Vezmite si háčik na kliešte a votrelca pomaly vytiahnite. Ak použijete pinzetu, otáčajte ňou proti smeru hodinových ručičiek (2-3 otočenia by mali stačiť) a kliešť sa ľahko odstráni. Pokiaľ sa vám nepodarí odstrániť kliešťa aj s nohami, nevadí, z nich už prenos infekcie nehrozí a telo si s nimi poradí podobne ako s trieskou. Kliešťa nikdy nevyberáme holými rukami.  Ide o najnebezpečnejší spôsob jeho odstránenia, kedy sa kliešť pridusí a môže vyvrátiť obsah čriev priamo do rany, čím sa nákaza zvyšuje.

tick-glass-bottle-background-grass