Zlato vzniklo v dôsledku búrlivého javu, ktorý sa nazýva záblesk žiarenia gamma-ray burst (GRB), ktorý sa odohral vo vesmíre a sprevádzal zrážku dvoch neutrónových hviezd. Pri tejto zrážke vznikli tak vysoké teploty a tlak, že sa mohli vytvoriť ťažké kovy, vrátane zlata. Zlato sa tiež nachádza v mračne, ktoré viedlo k vzniku slnečnej sústavy, a v zemskom jadre kvôli jeho veľkej hustote. Zlato sa teda dostalo na Zem po veľkej explózii a stalo sa súčasťou povrchu planéty na rôznych hĺbkach.

Zlato je jedným z najstarších kovov, ktoré ľudia ťažili a spracovávali. Jeho pôvod siaha do vesmíru, kde bolo vytvorené po búrlivom jave, zrážke dvoch neutrónových hviezd. Zlato je nerozpustné vo vode, kyselinách, zásadách a soliach, čo robí z neho vynikajúci materiál na výrobu šperkov a klenotov.

Cenu zlata si drží stabilne a preto je veľmi vyhľadávanou komoditou na investovanie. Ťažba zlata je veľmi náročná, pri tvorbe jednej trojskej unce zlata sa spotrebuje veľké množstvo vody, energie a chemikálií.

Rozlišujeme čisté zlato, ktoré je veľmi mäkké a preto sa používa zmiešané s inými kovmi, aby získalo potrebnú tvrdosť. Štandardným ukazovateľom čistoty zlata je označenie karátových hodnôt. Čím vyššia karátová hodnota, tým vyššia je čistota zlata.

Najväčšie náleziská zlata sa nachádzajú v Južnej Afrike, Kanade, USA, Rusku, Novej Guinei a Austrálii. Zlato je fascinujúci kov plný histórie a výnimočných vlastností, ktorý si udržiava svoje kráľovské postavenie v srdciach ľudí po celé stáročia.