Bitka o Narvik sa uskutočnila počas druhej svetovej vojny v apríli a máji 1940. Bol to prvý veľký pozemný boj medzi spojeneckými silami a nacistickým Nemeckom v priebehu vojny.

Narvik bol významným prístavom pre vývoz železnej rudy zo Švédska do Nemecka. Vojenský význam tohto prístavu spôsobil, že sa stal cieľom nemeckej invázie do Nórska v rámci Operácie Weserübung.

Spojenci, predovšetkým Briti a Nóri, sa postavili proti nemeckým vojskám a usilovali sa o kontrolu nad Narvikom. Spočiatku boli nemecké sily úspešné a obsadili Narvik aj s okolitými oblasťami. Avšak neskôr boli spojenecké sily schopné vysadiť veľký počet vojakov a materiálu v Narviku a postupne získali kontrolu nad mestom.

Nemecké sily, ktoré boli taktiež obletované britskými námornými silami, utrpeli ťažké straty a po niekoľkých týždňoch bojov sa museli stiahnuť z Narviku.

Bitka o Narvik bola dôležitá nielen pre kontrolu nad prístavom, ale aj pre spojenecké sily, ktoré ukázali, že môžu úspešne bojovať proti nemeckým silám na pozemnom bojisku. To bolo pre ich morálku veľmi dôležité v čase, keď Nemecko dosahovalo mnoho úspechov v Európe.