Bitka pri Termopylách sa uskutočnila v roku 480 pred n.l. počas druhej perzsko-grécke vojny. Perský kráľ Xerxés I. sa rozhodol napadnúť Grécko s veľkou armádou, ktorá podľa niektorých zdrojov dosahovala až 100 000 mužov. Jeho cieľom bolo dobyť celé Grécko, ktoré bolo v tom čase rozdelené do mnohých malých mestských štátov.

Grécky kráľ Leonidas I. viedol malú armádu, ktorá sa postavila do cesty perzskej armáde v úzkom priesmyku Termopyly. Leonidas mal pod svojim velením iba 7 000 gréckych hoplitov a 700 Théspískych bojovníkov, ktorí sa rozhodli bojovať proti perzským silám.

Gréci dokázali udržať priesmyk po dobu troch dní, bránili sa s veľkým odhodlaním a zbierali cenné informácie o perzskej armáde. Avšak nakoniec boli porazení, pretože perzské sily dokázali nájsť tajnú cestu, ktorou sa dostali za grécku armádu a tak sa dostali dozadu a dokázali ich obkľúčiť

Väčšina gréckych vojakov bola zabitá, medzi nimi aj Leonidas. Táto bitka však ukázala odhodlanie a hrdinské srdce gréckych bojovníkov, ktorí sa rozhodli stáť proti nepriateľovi. Ich odvaha a obetavosť sa stali symbolom proti nadradenému súperovi.

Bitka pri Termopylách sa stala jednou z najslávnejších bitiek v histórii, ktorá bola neskôr oslavovaná vo filmoch, knihách a iných umeleckých dielach. Stala sa symbolom bojovníckeho ducha a odhodlania proti nemožnému.