Bomber: pôvodne navrhnutý pre pilotov

Bomber je dnes bežným módnym kúskom, ktorý nosia muži, ženy a dokonca aj deti. Ale len málo ľudí vie, že bomber bunda bola pôvodne navrhnutá pre pilotov britských lietadiel počas prvej svetovej vojny. V tých časoch sa lietalo vo vysokých výškach a kokpity lietadiel boli otvorené, čo pilotom spôsobovalo problémy so silným vetrom a chladom.

Aby sa tento problém vyriešil, navrhli zateplenú bundu s kožušinovým golierom vzadu. Celá bunda bola ušitá z konskej kože, ktorá bola v tej dobe považovaná za najlepšiu izolačnú tkaninu. Ak vidíte na historických fotografiách pilota, ktorý má na sebe krátku bundu s kožušinovým golierom, je to s veľkou pravdepodobnosťou bomber bunda.

USA armáda si všimla výnimočných vlastností bomber bundy

USA armáda si všimla výnimočných vlastností bomber bundy a v 30. rokoch minulého storočia sa rozhodla vypísať výberové konanie na bundu, ktorá by sa skvele hodila pre pilotov a posádky bombardovacích lietadiel. Aj vtedy išlo o krátku leteckú bundu s kožušinovým golierom. A keďže bunda bola primárne určená pre posádky bombardovacích lietadiel, slangové označenie bomber bunda sa stalo celosvetovým.

Koniec vojny vo Vietname, začiatok módneho oblečenia

Po druhej svetovej vojne došlo k zlepšeniu konštrukčných vlastností lietadiel. Kvôli lepšie vykurovaným kabínam už nebolo potrebné nosiť kožušinové doplnky. Bunda sa postupne skracovala a ubúdalo sa zatepľovacie vybavenie, hoci to vtedy nebolo pravidlom.

Po skončení vojny vo Vietname si široká verejnosť všimla praktických vlastností bomber bundy. Boli to najmä ľahké bundy s jednoduchým zapínaním, ktoré sa dali nosiť na jar, na jeseň a aj v zime, pretože dokázali zohriať až do 10 stupňov pod nulou.

Bomber bunda, slangovo nazývaná bomber, sa stala nevyhnutnou súčasťou mnohých módnych ikon a celebrit. Teraz už viete, že história tejto praktickej bundy je oveľa dlhšia, než sa všeobecne predpokladá. Od svojho pôvodného využitia pre pilotov počas prvej svetovej vojny až po súčasnú módnu ikonu, bomber bunda prešla dlhou cestou. Aj napriek tomu, že sa zmenila jej forma a vzhľad, stále zostáva praktickým a štýlovým oblečením pre všetkých.