Chopok (2,023.6 m) je tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier, situovaný asi 15 km severne od Brezna v Národnom parku Nízke Tatry. Tento turistický vrchol ponúka rozsiahly kruhový výhľad.

Nachádza sa v centrálnej časti Nízkych Tatier, v Ďumbierskych Tatrách leží na hlavnom hrebeni medzi Žilinským a Banskobystrickým krajom na rozhraní okresov Liptovský Mikuláš a Brezno. Okrem Chopka sú v okolí aj vrcholy ako Dereše, Konský grúň, Konské, Ďumbier a Pálenica.

Chopok je často navštevovaný kvôli jednoduchej dostupnosti lanovkami, ktoré vedia turistov pohodlne vyviezť na hrebeň pod samotný vrchol. Je východiskom pre túry na Ďumbier a Chata generála Milana Rastislava Štefánika, alebo cez Besnú do sedla Čertovica. Pod hlavným vrcholom sa nachádza Kamenná chata pod Chopkom a v jeho blízkosti je inštalovaná meteorologická stanica. Severovýchodne od rotundy je ľadovcový kotol s Lukovým plieskom.

Svahy Chopka sú vyhľadávanými miestami pre zimnú a letnú turistiku, kde sa nachádzajú strediská Jasná a Kosodrevina. V decembri 2012 bolo obnovené spojenie oboch regiónov lanovkami.