DEET je účinná zložka mnohých repelentov, ktorá sa široko používa na odpudzovanie hryzavého hmyzu. Môže odradiť kliešte, komáre, ovady a podobný hmyz. Podľa odhadov používa DEET každý rok až tretina americkej populácie ako ochranu proti chorobám, ktoré môžu prenášať komáre a kliešte, ako napríklad západonilský vírus, vírus Zika alebo malária. Kliešte môžu prenášať predovšetkým kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu.

DEET bol pôvodne vyvinutý pre americkú armádu v roku 1946 a v praxi sa osvedčil. Pre bežné použitie sa stal dostupný až v roku 1957, keď bolo schválené, aby ho mohlo používať aj civilné obyvateľstvo. DEET sa aplikuje priamo na pokožku a nie je určený na zabíjanie hmyzu. Naopak, hmyzu sa zložky DEET nepozdávajú a odradia ich od akéhokoľvek pokusu uhryznúť. DEET sa dnes vyskytuje vo forme tekutín, pleťových vôd, repelentov, sprejov a impregnovaných materiálov.

Prípravky s DEET sú nepretržite používané od roku 1946 a stále si udržujú svoju pozíciu v boji proti otravnému a bodavému hmyzu. Ak sa chystáte na kempovanie, turistiku alebo výlet a narazíte na prípravok obsahujúci DEET, môžete byť istí, že s ním neurobíte chybu.