Dospelý človek má bežne 32 zubov. Z toho 16 je v hornej a 16 v dolnej časti čeluste. Z toho 8 rezákov, 4 očné zuby, 8 črenových zubov a 12 stoličiek.

Tu je niekoľko zaujímavostí o zuboch:

  1. Zuby sú najtvrdšou časťou ľudského tela. Ich tvrdosť je spôsobená obsahom minerálov, ako je fluór, vápnik a fosforát.

  2. Zuby sú unikátne, podobne ako odtlačky prstov. Každý zub má svoju vlastnú identitu, ktorú možno použiť na identifikáciu jednotlivca.

  3. Zuby sa začínajú tvoriť ešte pred narodením a až do úplného vývoja sa menia. Ľudia majú dve sady zubov: mliečne a trvalé.

  4. Mliečne zuby sa začnú objavovať okolo 6 mesiacov veku dieťaťa a trvalé zuby sa objavujú okolo 6 rokov veku.

  5. Zuby majú veľký význam pre naše zdravie a vzhľad. Zuby nám pomáhajú správne tráviť potravu a správne artikulovať zvuky pri reči.

  6. Keď je zub poškodený, telo ho môže samo opraviť. Proces sa nazýva remineralizácia. Ale keď je poškodenie značné, je potrebné zákroky zubára.

  7. Zuby sa môžu blednúť kvôli konzumácii farbiacich potravín a nápojov, ako sú čaj, káva a červené víno. Táto farba sa dá odstrániť pomocou bielenia zubov.

  8. Ak nie sú zuby starostlivo čistené, môže dôjsť k zubnému kameňu, ktorý je tvorený tvrdou usadeninou baktérií a minerálov.

  9. Niektoré druhy zvierat majú zuby, ktoré sa pravidelne obnovujú počas celého života, ako napríklad žralok.

  10. Zubné náhrady sa používajú na nahradenie stratených zubov a môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako sú kov, keramika a plast.