Zimný spánok alebo hybernácia je stav, v ktorom sa zviera počas zimy zníži svoje telesné teploty, srdcovú frekvenciu, dýchacie pohyby a metabolizmus na minimum. Tento stav môže trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov a slúži na to, aby zviera mohlo prežiť obdobie s nedostatkom potravy a nepriaznivými podmienkami vonkajšieho prostredia.

Medveď je jedným z druhov zvierat, ktoré dokážu prežiť zimný spánok. V našich zemepisných šírkach sa medvede zvyčajne ukladajú na zimný spánok v polovici novembra. Počas tohto obdobia spaľujú svoje rezervy tuku, ktoré nazbierali počas leta a jesene, a ich metabolizmus sa zníži na minimum. Vďaka svojmu špeciálnemu metabolizmu sú medvede uchránené od vzniku toxických látok počas metabolizmu tukov a nevystavujú sa riziku vzniku osteoporózy, ako napríklad iné cicavce.

Napriek mnohým výskumom o zimnom spánku medveďov sú stále veľa otázok nezodpovedaných a tohtoročná teplá zima zimnému oddychu medveďov vyvoláva u mnohých biológov obavy. Je dôležité si uvedomiť, že medvede sú dôležitou súčasťou ekosystémov, a ak sa ich zimný spánok preruší alebo skráti, môže to mať vážne následky pre ich zdravie a pre celý ekosystém.