Ako spoznať stopu medveďa

Stopy medveďa si takmer nemáte s čím pomýliť, mnoho ľudí označuje stopy veľkého psa za stopu medveďa, väčšinou sa jedná o ľudí, ktorí však stopu medveďa nikdy nevideli a každú väčšiu stopu označia za medvediu stopu.

V prvom rade stopa medveďa má 5 prstov, psie stopy bez ohľadu na veľkosť majú 4 prsty, medvedie stopy majú výrazné parúzy vpredu.

Veľkosť stopy medveďa
Dĺžka stopy medveďa môže byť medzi 10 až 30cm v závislosti od veľkosti jedinca

Tu môžete vidieť grafiku stopy medveďa
 

 

Stopa medveďa v blate
 

 

Stopy medveďa v snehu

 

Čerstvá vs stará medvedia stopa

Rozdiel medzi čerstvou stopou medveďa a staršou stopou môže byť výrazný, ale závisí to od konkrétnej situácie a okolností. Tu sú niektoré možné rozdiely:

Čerstvosť: Čerstvá stopa bude mať ostré kontúry a môže mať ešte jasne zreteľný dojem laby. Naopak, staršia stopa sa môže rozplynúť, rozmazávať sa, a kontúry môžu byť menej výrazné kvôli vplyvu poveternostných podmienok a ďalším faktorom.


Hĺbka stopy: Čerstvá stopa môže byť hlbšia a jasnejšia v porovnaní so staršou stopou.


Stav terénu: Čerstvé stopy môžu byť na povrchu pôdy výraznejšie a menej ovplyvnené poveternostnými podmienkami alebo inými faktormi. Staršie stopy môžu byť menej viditeľné, pretože sa môžu zaplniť vodou, bahnom alebo inými nečistotami.


Čerstvé stopy môžu naznačovať, že medveď je v blízkosti alebo sa pohybuje aktívne v danom okamihu, zatiaľ čo staršie stopy môžu byť len dôkazom minulého pohybu a nemusia nutne znamenať, že je medveď v tej oblasti stále prítomný.