1. 7. rámcový program EÚ

    Program Siedmeho rámcového programu (7. RP) je hlavným nástrojom Európskej únie na podporu a financovanie výskumu v Európe. Vznikol ako pokračovanie Šiesteho rámcového programu (6. RP) a vznikol v dôsledku konzultácií s vedeckou komunitou, výskumnými organizáciami a politickými subjektmi.

    Rámcové programy sa stali dôležitým nástrojom pre multidisciplinárny výskum a spoločné aktivity v Európe a za hranicami. 7. RP túto úlohu nadviazal a je väčší a komplexnejší ako predchádzajúce programy. Počas sedemročného obdobia od roku 2007 do 2013 bolo na 7. RP vyčlenených 53,2 miliárd eur, čo predstavuje doteraz najvyšší rozpočet pre tieto programy.

    Čítaj viac »
  2. Priemerná výška človeka

    Priemerná výška človeka sa líši v závislosti od krajiny, pohlavia, veku a iných faktorov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bola v roku 2021 celosvetová priemerná výška mužov 173,7 cm a priemerná výška žien 160,2 cm.

    V niektorých krajinách však môže byť priemerná výška výrazne vyššia alebo nižšia. Napríklad v Holandsku je priemerná výška mužov približne 183 cm a žien približne 170 cm, zatiaľ čo v niektorých afrických krajinách je priemerná výška o niekoľko desiatok centimetrov nižšia.

    Priemerná výška tiež môže byť ovplyvnená faktormi ako je výživa, genetika, životný štýl, klimatické podmienky, zdravotný stav a podobne.

    Priemerná výška muža
    celosvetová priemerná výška mužov je 173,7 centimetrov

    Priemerná výška ženy
    celosvetová priemerná výška mužov je 160,2 centimetrov

    Najvyššia priemerná výška na svete
    Ktorá krajina má najvyššiu priemernú výšku človeka? 

    Podľa dostupných dát a štatistík je krajina s najvyššou priemernou

    Čítaj viac »
  3. TANAP - Región Tatry

    Transformácia regiónu Tatry: Smerom k udržateľnému rozvoju cez TANAP

    Región Tatry, symbol slovenskej prírody a kultúry, prechádza transformáciou z miesta turistickej atrakcie na centrum udržateľného rozvoja. Jedným z kľúčových faktorov tejto premeny je Transnacionálny národný park Tatry (TANAP), ktorý je kľúčovým hráčom v zachovaní prírodného a kultúrneho dedičstva tejto oblasti.

    Vznik a ciele TANAP-u

    TANAP bol založený v roku 1948 ako prvý národný park na Slovensku. Jeho vznik bol reakciou na potrebu ochrany unikátnej prírody Tatier, zároveň aj na vytvorenie priestoru pre environmentálne vzdelávanie a turizmus. Avšak, TANAP sa nestal len obyčajným národným parkom, ale prekročil hranice, stávajúc sa transnacionálnym parkom, keďže zasahuje aj do Poľska.

    Ochrana prírody a biodiverzity

    Hlavným cieľom TANAP-u je zachovanie biodiverzity a ekologických procesov v regióne. Zásadnú úlohu zohráva ochrana ohrozených druhov rastlín a živočíchov,

    Čítaj viac »
  4. Strelivo .22 WMR

    .22 WMR známy aj ako .22 Winchester Magnum sa často používa na lov malých zvierat a škodnú, ako napríklad králikov alebo diviakov. Jeho menšia hmotnosť strely a vyššia rýchlosť z neho robia vhodnú voľbu pre strieľanie na väčšie vzdialenosti. Okrem toho, tento náboj je tiež obľúbený medzi disciplínami v závodení a streľbe na terče, ako je napríklad Benchrest alebo Field Target.

    Tento náboj sa používa v rôznych typoch zbraní, vrátane opakovacích pušiek, poloautomatických pušiek, revolverov a samonabíjacích zbraní. Niektoré známe zbrane používajúce .22 WMR sú Marlin Model 1894, Ruger 77/22, a Smith & Wesson Model 317.

    Parametre Priemerná hmotnosť strely: 40 grainov Priemerná úsťová rýchlosť: 600 m/s (z puškovej hlavne) alebo 460 m/s (z krátkej zbrane) Priemerná úsťová energia: 371 J (z puškovej hlavne) alebo 181 J (z krátkej zbrane) Priemer strely: .223" (5,66 mm) Celková dĺžka náboja: 1.055" (26,8 mm) Typ zápalky: Okrajový zápal
     

    Čítaj viac »
  5. Ako vybrať nočné videnie

    Veľký článok o nočnom videní, ako funguje a ako vybrať.
    Tento článok je určený k tomu, aby Vám pomohol vybrať si správny druh prístroja pre nočné videnie (NV), ktorý bude vhodný pre Vaše účely, rozpočet a špecifické potreby. Je veľa nejasností, pokiaľ ide o prístroje na nočné videnie. Hoci existujú puškohlady na nočné videnie, monokulárne a binokulárne ďalekohľady, mnohokrát budú tieto prístroje nazývané "okuliarmi", čo nie je správne a okuliare na nočné videnie v skutočnosti nemusia byť správny druh prístroja pre nočné videnie podľa Vašich predstáv. Práve preto by Vám tento článok mal objasniť niektoré z bežných mylných predstáv, pokiaľ ide o prístroje na nočné videnie.


    Najskôr si poďme definovať, čo nočné videnie je a čo nie je. Nočné videnie je elektro-optický prístroj umožňujúci jeho užívateľovi vidieť v tmavom prostredí. Zariadenie pre nočné videnie môžu byť analógové alebo digitálne. Nočným videním NIE JE zariadenie, ktoré umožňuje jeho užívateľovi vidieť teplo, ktoré

    Čítaj viac »
  6. Ako vybrať fotopascu | čo radia profesionáli?

    Nasledovný článok slúži pre menej skúsených ľudí, ktorí potrebujú pomoc pri výbere fotopasce, ak máte s fotopascami skúsenosti nižšie uvedené informácie nemusíte brať v úvahu, slúžia len ako odporúčanie na základe našich skúseností.

     

    V prvom rade si musíte určiť na čo fotopascu potrebujete, najčastejšie sa fotopasca kupuje na tieto dva účely:

    monitorovanie zveri
    ochrana majetku
    Na monitorovanie zveri väčšine ľuďom stačia fotopasce bez MMS/GPRS funkcie (teda neposielajú správy na mobil)

    Čo to znamená? Fotopasca nafotí zver a vy si snímky pozriete na mieste pri kontrole fotopasce na zabudovanej obrazovke alebo vyberiete SD kartu a snímky otvoríte na počítači alebo inom prístroji, ktorý číta SD karty. Na tento účel vám výborne poslúži napríklad fotopasca Wachman King alebo Wachman Solar, ktorá má viditeľný prísvit avšak zver to neplaší a viditeľný prísvit je silnejší ako neviditeľný preto budete mať lepšie nočné snímky.

     

    Na o

    Čítaj viac »
  7. Ako vybrať termovíziu - termokameru

    Výber termokamery - ako vybrať termovíziu

    Termokamery alebo termovízie zohrávajú dôležitú úlohu v bezdotykovom meraní teploty, kontrole výrobných procesov, v identifikácii tepelných stôp s využitím v priemyselných aplikáciách, v oblasti stavebníctva, pre detekcii úniku plynu, ako meracie prístroje, v hasičstve, alebo len na pozorovanie prírody a lov. Môžu byť stacionárne alebo mobilné. IP termovízie, procesné termokamery alebo termokamery sledujúce protipožiarnu bezpečnosť pracujú na princípe vyhľadávania možných zlyhaní elektrických obvodov alebo systémov, a to skôr, ako nastanú. Kým technológia je pomerne pokročilá, myšlienka je úplne jednoduchá: takmer všetky predmety vyžarujú určitú teplotu, napr. elektrosúčiastky sa pred poruchou zahrievajú, a tak sa zvyšuje ich teplota. Tepelná kontrola je preto cenný a nákladovo efektívny nástroj pre skorú diagnostiku porúch v mnohých priemyselných zariadeniach. Vzhľadom k tomu, že pri typických elektrických poruchách dochádza k miernemu zvýše

    Čítaj viac »
  8. Fotopasca na SIM kartu

    Fotopasce na SIM kartu, inak nazývané aj MMS fotopasce alebo fotopasce s odosielaním, sú fotopasce, ktoré sú ideálne na stráženie majetku, spoznáte ich tak, že každá fotopasca na SIM kartu musí mať anténu, ak fotopasca nemá anténu nejedná sa o MMS fotopascu s odosielaním.

    Fotopasce na SIM kartu sa cenovo pohybujú zvyčajne medzi 180 - 300€, kvôli svojej schopnosti okamžite vám poslať záber z miesta sa osvedčili na ochranu majetku, ale sú používané aj na sledovanie zveri a podobne.

    Fotopasca na SIM kartu potrebuje k svojmu fungovaniu okrem bateriek a SD karty aj SIM kartu, ktorú získate u svojho operátora.

    Fotopasce na SIM kartu vám vedia odosielať zábery buď na telefón alebo na email, ak vám stačia zábery na email v takom prípade vám bude stačiť dátová karta, ak chcete zábery do telefónu ako MMS tak potrebujete klasickú SIM kartu na telefonovanie.

    Odosielacie fotopasce na SIM kartu majú kvôli

    Čítaj viac »
  9. Útoky medveďov 2023

    Zaznamenané útoky medveďa na ľudí na území Slovenska za rok 2023

    Článok vychádza z verejne dostupných zdrojov.

    Tento zoznam mapuje útoky medveďa, kedy došlo k fyzickému poraneniu alebo umrteniu človeka, v zozname sa nenachádzajú iné strety a incidenty s medveďmi, kedy nedošlo k zraneniu človeka.

    24. január 2023 - Prievidza, oblasť Kanianskych lazov: 1 zranený

    12. marca 2023 - pod Malým Kriváňom, v Sučianskej doline pri Martine: 1 zranený

    22. marca 2023 - Tužina v lokalite Rysej doliny: 1 zranený

    30. marca 2023 - Nedožery-Brezany: 1 zranený

    1. mája 2023 - V

    Čítaj viac »
  10. Útoky medveďov 2024

    Zaznamenané útoky medveďa na ľudí na území Slovenska za rok 2024

    Článok vychádza z verejne dostupných zdrojov, článok priebežne aktualizujeme...

    Tento zoznam mapuje útoky medveďa, kedy došlo k fyzickému poraneniu alebo umrteniu človeka, v zozname sa nenachádzajú iné strety a incidenty s medveďmi, kedy nedošlo k zraneniu človeka.

    15. marca 2024 - Demänovská Dolina v lyžiarske stredisko Jasná, časť Repiská: 1 obeť

    17. marca 2024 - Liptovský Mikuláš mesto: 5 zranených

    Čítaj viac »
Page