Tu je zoznam 10 najľudnatejších miest na svete a niektoré fakty o každom meste:

  1. Tokio, Japonsko - Tokio je najľudnatejšie mesto na svete s približne 37 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom Japonska a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Tokio je známe pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva, pokročilú technológiu a bohatú históriu a kultúru.

  2. Delhi, India - Delhi je druhé najľudnatejšie mesto na svete s približne 29 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom Indie a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Delhi je známe pre svoje pamiatky, ako sú Chrám Čaj Mahal a Red Fort, a tiež pre svoju bohatú históriu a kultúru.

  3. Šanghaj, Čína - Šanghaj je tretie najľudnatejšie mesto na svete s približne 26 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom provincie Šanghaj a jedným z najväčších prístavov na svete. Šanghaj je známe pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva, modernú architektúru a bohatú históriu a kultúru.

  4. Mumbai, India - Mumbai je štvrté najľudnatejšie mesto na svete s približne 21 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom štátu Maharashtra a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Mumbai je známe pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu.

  5. Mexico City, Mexiko - Mexico City je piatou najľudnatejšou metropolou na svete s približne 21 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode je hlavným mestom Mexika a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Mexico City je známe pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu. Je tiež jedným z najväčších miest v Latinskej Amerike.
  6. New York, USA - New York je šieste najľudnatejšie mesto na svete s približne 21 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom štátu New York a jedným z najvýznamnejších svetových miest pre obchod, finančníctvo, médiá, kultúru a turizmus. New York je známy pre svoju mrakodrapovú architektúru, pokročilú technológiu a bohatú históriu a kultúru.

  7. São Paulo, Brazília - São Paulo je siedme najľudnatejšie mesto na svete s približne 21 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom štátu São Paulo a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. São Paulo je známe pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu. Je tiež jedným z najväčších miest v Latinskej Amerike.

  8. Kalkata, India - Kalkata je ôsme najľudnatejšie mesto na svete s približne 14 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom štátu West Bengal a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Kalkata je známa pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu.

  9. Osaka, Japonsko - Osaka je deviate najľudnatejšie mesto na svete s približne 19 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom prefektúry Osaka a jej ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Osaka je známa pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu. Je tiež jedným z najväčších prístavov na svete a dôležitým obchodným centrom.

  10. Moskva, Rusko - Moskva je desiate najľudnatejšie mesto na svete s približne 16 miliónmi obyvateľov v metropolitnom obvode. Je hlavným mestom Ruska a jeho ekonomickým, kultúrnym a politickým centrom. Moskva je známa pre svoju bohatú históriu a kultúru, ako aj pre svoju vysokú hustotu obyvateľstva a pokročilú technológiu. Je tiež jedným z najväčších miest v Európe.

Je dôležité si uvedomiť, že tieto údaje sa môžu líšiť v závislosti od zdroja a môžu sa meniť v priebehu času,pretože populácia miest sa môže meniť v priebehu času. Tiež je dôležité poznamenať, že tieto údaje sa týkajú len metropolitných oblastí a nezahŕňajú celé mesto. Napríklad, v prípade New Yorku by údaje zahŕňali iba oblasť metropolitného obvodu New Yorku, nie celý štát New York.

Okrem toho sú mestá aj významnými kultúrnymi, ekonomickými a politickými centrami svojich krajín a celého sveta. Mestá sú tiež zdrojmi pracovných príležitostí, vzdelania a zábavy pre svojich obyvateľov a sú tiež dôležitými turistickými destináciami. Mestá sú tiež často zodpovedné za riadenie a plánovanie infraštruktúry, ako sú cesty, mosty, verejné dopravné prostriedky a iné služby pre svojich obyvateľov.

Okrem toho, existuje mnoho ďalších veľkých miest po celom svete, ktoré nie sú zahrnuté v tomto zozname, ako napríklad Los Angeles, Rio de Janeiro, Peking, Istanbul, Lagos, Tianjin, Džakarta, Bombaj, Karáči, Manila, Čchang-čchun a mnoho ďalších. Všetky tieto mestá sú významné pre svoju históriu, kultúru, ekonomiku a mnoho ďalších faktorov a sú dôležitými súčasťami sveta.