V Európe sa nachádza niekoľko malých štátov, ktoré sú však rovnako zaujímavé ako tie väčšie. Poďme sa bližšie pozrieť na šesť najmenších štátov v Európe.

  1. Luxemburské veľkovojvodstvo je najväčšie z najmenších európskych štátov s rozlohou približne 2 600 km2 a viac ako 590 000 obyvateľmi. Je súčasťou BENELUXU, politicko-ekonomického spoločenstva Belgicka, Holandska a Luxemburska. Luxembourg sa môže pochváliť množstvom mostov a viaduktov, vďaka čomu je známe ako "mesto mostov". V roku 1994 bolo zapísané na zoznam UNESCO. Luxemburské opevnenie Casemates de la Pétrusse a Casemates du Bock je tiež skvelým miestom na návštevu, rovnako ako hrad Vianden, kde sa narodil slávny český kráľ Ján Luxemburský.

  2. Andorrské kniežatstvo je malý štát, ktorý sa nachádza v Pyrenejach medzi Francúzskom a Španielskom. Má rozlohu 468 km2 a žije tu približne 77 000 ľudí. Andorra la Vella, hlavné mesto krajiny, je najvyššie položené hlavné mesto v Európe, nachádzajúce sa vo výške 1 023 m.n.m. V krajine nie sú žiadne letiská ani železnice, no napriek tomu je cestovný ruch veľmi dôležitým zdrojom príjmov. Ľudia sem radi prichádzajú na turistiku, lyžovanie alebo kúpanie v najväčších termálnych kúpeľoch v južnej Európe - Centre Termolúdic Caldea.

  3. Lichtenštajnské kniežatstvo je štát s rozlohou 160 km2 a približne 37 000 obyvateľmi. Jeho hlavným mestom je Vaduz, ktoré sa môže pochváliť kniežacím zámkom na kopci nad mestom. Prvá zmienka o panovníkovi Lichtenštajnska sa datuje až do roku 1297, keď bol založený kniežací rod. Najväčšou atrakciou je práve kniežací zámok, ktorý je verejnosti sprístupnený iba počas letných mesiacov. Vaduz je tiež domovom niekoľkých múzeí, ako napríklad Múzeum kultúrnej histórie alebo Múzeum narodenia Fridricha Nietzscheho. Okrem toho je v krajine množstvo prírodných krás, ako sú napríklad horolezecké cesty, turistické chodníky alebo lyžiarske strediská.

  4. Monako je štát s rozlohou približne 2 km2 a asi 40 000 obyvateľmi. Najznámejšie mesto je Monte Carlo, ktoré je známe svojimi kasínami a luxusnými hotely. Monako je tiež známe ako miesto závodov Formuly 1, ktoré sa tu konajú každý rok. Okrem toho je Monako významné pre svojich mnohých vplyvných obyvateľov, vrátane princeznej Grace Kellyovej a jej rodiny. Návštevníci môžu navštíviť mnoho zaujímavých miest, ako je napríklad kniežací palác, Oceanografické múzeum alebo japonský záhradný park.

  5. San Maríno je najstarší štát na svete, ktorý má rozlohu 61 km2 a približne 34 000 obyvateľov. Jej hlavným mestom je San Maríno, ktoré sa môže pochváliť mnohými historickými pamiatkami, ako napríklad Starý hrad alebo Múzeum štátu San Maríno. Krajina je tiež známa pre svoje výrobky z kože a dreva, ako sú napríklad kožené tašky alebo hodinky. Okrem toho je San Maríno obľúbeným miestom pre turistov, ktorí tu môžu navštíviť množstvo kostolov a kláštorov.

  6. Vatikán je najmenší štát na svete s rozlohou približne 44 ha a asi 800 obyvateľmi. Je to sídlo pápeža, takže je to tiež hlavné miesto katolíckej cirkvi. Vatikán je plný historických pamiatok, ako napríklad Bazilika sv. Petra, Vatikánska knižnica alebo Sixtínska kapela s Michelangelovými freskami. Návštevníci tu tiež môžu vidieť množstvo umeleckých diel, ako sú napríklad Rafaelove fresky alebo sochy Berniniho. Vatikán je tiež domovom mnohých parkov a záhrad, ktoré sú krásnym miestom na prechádzku.

Aj keď sú tieto štáty menšie ako ich susedia, rozhodne stoja za návštevu. Každý z nich má svoju vlastnú históriu, kultúru a atrakcie, ktoré určite stoja za to vidieť.