Wolfram

Najtvrdším kovom je wolfram, známy aj ako wolframový karbid. Wolfram má vysokú tvrdosť a je tiež vysoko teplotne odolný, čo ho robí ideálnym materiálom pre výrobu obrábacieho nástroja.

Wolframový karbid sa často používa na výrobu rezných a brúsných nástrojov, ako sú vŕtačky a frézy. Jeho tvrdosť a odolnosť mu umožňujú rezanie a obrábanie tvrdých materiálov, ako sú oceľ, keramika a sklo. Wolfram sa tiež používa v zápale a v elektrických obvodoch.

Na Mohsovej stupnici tvrdosti má wolfram hodnotu 8,5 až 9, čo ho radí medzi najtvrdšie kovy na svete. Jeho tvrdosť je spôsobená kryštalickou štruktúrou a silnými kovalentnými väzbami medzi atómami. Wolfram sa prirodzene vyskytuje ako rudnina a je získavaný hlavne v Kanade, Rusku a Číne.

Hoci wolfram má vysokú tvrdosť, niektoré diamanty a diamantové vrstvy môžu byť ešte tvrdšie. Diamanty však nie sú kovmi, ale sú minerály zložené z uhlíka. Wolfram zostáva jedným z najtvrdších a najužitočnejších kovov na svete s výnimočnými fyzikálnymi a chemickými vlastnosťami.