Najtvrdší materiál na svete je syntetický diamant. Diamant je zložený z uhlíkových atómov, ktoré tvoria štvorcovú kryštalickú mriežku. Táto štruktúra robí diamant veľmi tvrdým a odolným materiálom, ktorý sa používa na výrobu rezných a brúsných nástrojov, šperkov, vodotesných tesnení a v mnohých ďalších aplikáciách.

Diamant má tvrdosť 10 na Mohsovej stupnici tvrdosti, ktorá je najvyššia hodnota na stupnici. To znamená, že diamant je tak tvrdý, že ho nie je možné rezaním alebo brúsením upraviť. Na to, aby sa diamant obrobil, musí sa použiť iný diamant alebo diamantový prášok.

Okrem diamantu existujú aj iné materiály, ktoré sú veľmi tvrdé a odolné, ako napríklad keramické materiály a wolframov karbid. V roku 2021 sa však objavila diskusia o novom mineráli lonsdaleite, ktorý môže byť tvrdší ako diamant. Lonsdaleit je však zatiaľ len teoretický a jeho vlastnosti ešte neboli plne overené experimentálne.

V každom prípade, diamant zostáva najtvrdším materiálom na svete, ktorý má unikátne vlastnosti a mnoho praktických aplikácií v priemysle a vede.