Najtvrdší minerál na Zemi je diamant. Diamant je jedným z najvzácnejších a najkrajších minerálov na svete a vyznačuje sa mimoriadnou tvrdosťou. Jeho tvrdosť je meraná pomocou Mohsovej stupnice tvrdosti, kde diamant dosahuje hodnotu 10, čo je najvyššia hodnota na stupnici.

Diamant je zložený z uhlíka, ktorý je usporiadaný do kryštálových štruktúr. Jeho tvrdosť je spôsobená jeho štruktúrou a tým, že atómy uhlíka sú navzájom pevne viazané. Diamant je tak tvrdý, že ho možno použiť na rezanie a brúsenie iných tvrdých materiálov, ako sú kovy a sklo.

Okrem diamantu existujú aj ďalšie minerály s vysokou tvrdosťou, ktoré sa nachádzajú na Mohsovej stupnici na vyšších úrovniach. Patrí sem napríklad kubický nitrid bóru, ktorý má tvrdosť 9,2, a kryštály zafíru, ktoré majú tvrdosť 9.

Vzhľadom na svoju tvrdosť a krásu je diamant veľmi cenený a používa sa nielen ako drahokam, ale aj v priemysle na výrobu brúsnych nástrojov a v elektronike na výrobu polovodičov. Diamant je však zároveň vzácnym minerálom a jeho ťažba a obchodovanie s ním je prísne regulované.

Lonsdaleit

 

V súčasnosti existuje diskusia o novom mineráli menom lonsdaleit, ktorý môže byť ešte tvrdší ako diamant a stať sa novým najtvrdším minerálom na svete. Lonsdaleit bol prvýkrát objavený v roku 1967 v kráteroch po nárazoch meteoritov v oblasti Arizony a je známy aj ako hexagonálny diamant.

Podľa výskumu, ktorý bol zverejnený v roku 2021 v odbornom časopise Communications Materials, sa lonsdaleit skladá z hexagonálnych kryštálov, ktoré sú usporiadané inak ako v prípade diamantu. Táto štruktúra robí lonsdaleit extrémne tvrdým, možno dokonca tvrdším ako diamant. Výskumníci použili simulácie, aby zistili, že lonsdaleit má o 58% vyššiu tvrdosť ako diamant.

V súčasnosti však nie je jasné, ako by sa lonsdaleit dal použiť v praxi a aký by mal význam pre priemysel. Jeho výskum sa však určite bude ďalej rozvíjať a môže priniesť nové možnosti v oblasti výroby brúsnych a rezacích nástrojov, ako aj v elektronike a ďalších odvetviach priemyslu.

Je však dôležité si uvedomiť, že aj keď lonsdaleit môže byť tvrdší ako diamant, diamant zostáva jedným z najkrajších a najvzácnejších minerálov na svete s unikátnymi fyzikálnymi a optickými vlastnosťami, ktoré ho robia nezameniteľným.