Najväčšie známe zásoby litia sa nachádzajú v niekoľkých krajinách sveta. Litium je kov, ktorý sa široko používa v batériách pre elektrické vozidlá, elektroniku a ďalšie aplikácie v súvislosti s obnoviteľnou energiou. Medzi najvýznamnejšie krajiny so zásobami litia patria:

  1. Austrália: Austrália má najväčšie známe zásoby litia na svete. Nachádzajú sa predovšetkým v oblastiach ako Pilbara, Greenbushes a Mount Marion. Austrálske zásoby litia predstavujú významný podiel celosvetových zásob.

  2. Chile: Chile je ďalšou krajinou so značnými zásobami litia. Najväčšia ložisková oblasť sa nachádza v oblasti Salar de Atacama. Chile má veľký potenciál stať sa významným producentom litia v budúcnosti.

  3. Čína: Čína je jedným z najväčších producentov litia na svete a tiež má značné zásoby tohto kovu. Významné ložiská sa nachádzajú v provinciách Yunnan, Sichuan a Čching-chaj.

  4. Argentína: Argentína je známa svojimi zásobami litia, najmä v oblastiach ako Salar del Hombre Muerto, Salar del Rincon a Salar de Cauchari. Tieto oblasti majú vysoký potenciál pre ťažbu litia.

  5. Zimbabwe: Zimbabwe má významné zásoby litia v oblasti Bikita Minerals. Tento kraj má potenciál stať sa dôležitým producentom litia v africkom kontexte.

Je dôležité poznamenať, že dostupné údaje o zásobách litia sa môžu líšiť v závislosti od zdroja a od aktualizácie informácií. Okrem toho môže ťažba a využívanie týchto zásob litia závisieť od rôznych faktorov, vrátane ekonomických, environmentálnych a politických podmienok.