Nubuk (alebo zamš) je druh kože, ktorá sa získava z vonkajšej - vrchnej časti hovädzej, teľacej a bravčovej kože. Jej zamatový vzhľad sa dosahuje brúsením alebo leštením vonkajšej časti tak, aby srsť získala nízky proteínový vlas. Nubuk je trvácnejší, odolnejší proti opotrebeniu, je silnejší a pevnejší a spolu s jemným vlasom tvorí hrubší materiál ako semiš. Nubuk nie je semiš. Ten sa vyrába z vnútornej strany kože, je jemnejší a tenší. Nubuková koža je pre jej mäkký a zamatový dotyk a jej prirodzený vzhľad vyhľadávaným materiálom pre výrobu oblečenia alebo obuvi. Avšak tieto vlastnosti sú tiež považované za jej Achilovu pätu, pretože nubuk je veľmi citlivý na škrabance, nečistoty a škvrny. Takže na povrch musia byť hneď po kúpe preventívne nanesené ochranné vrstvy a túto prevenciu je potrebné minimálne každoročne opakovať.

Ako predĺžiť pekný vzhľad nubukovej kože?

Správna starostlivosť o tento materiál je zásadná pre zachovanie jeho kvality. Keďže ide o prírodnú surovinu, tak špina a vlhkosť nemajú veľký vplyv, ak je povrch dobre udržiavaný a chránený.
Keďže je známe, že nubuk absorbuje ako huba všetky nečistoty s ktorými príde do kontaktu, je preto dôležité preventívne naniesť na tento materiál ochrannú vrstvu už pred jeho prvým použitím (oblečením, obutím).

V ideálnom prípade, čo najskôr po jeho kúpe naniesť 2 až 3 tenké vrstvy ochranného povlaku určeného pre ošetrovanie (impregnáciu) nubuku. Je potrebné si uvedomiť aj čas potrebný na zaschnutie každej vrstvy (asi 8 hodín), a ďalšiu aplikovať až potom. Minimálne raz do roka je potrebné tento preventívny postrek zopakovať.

Pokiaľ tento postrek aplikujete už na mierne zaprášený povrch nubuku je vhodné ho najprv očistiť jemnou kefkou .
Taktiež je dobré jemne prekefovať nubuk nasucho hlavne v tých miestach, kde dochádza k jeho ohýbaniu sa. V týchto miestach sa najviac zadržiavajú prachové častice a po čase tieto ohyby stmavnú. Ich prekefovaním sa tento prach odstráni a pôvodná farba sa zachová po dlhší čas.

Ako sa najlepšie postarať o obuv po používaní?

V prvom rade obuv musíte nechať vyvetrať; po každej dlhšej ceste vybrať vložky, ktoré dokážu absorbovať veľké množstvo vlhkosti , lebo sa skôr sa usušia mimo topánok. Táto zásada je dôležitá hlavne pri viacdenných výletoch. V ideálnom prípade je doba potrebná k dokonalému vyvetraniu sa topánok a usušeniu vložiek 24 hodín.

Ako vyčistiť nubuk?
Pred uložením alebo uskladnením je potrebné nubuk očistiť. Pokiaľ čistíte obuv, tak pred kefovaním a/alebo leštením je žiaduce odstrániť šnúrky aj vložky. Priemerne špinavý nubuk sa čistí len jemným nanášaním vlažnej vody ( môže byť aj mydlová) kefkou na povrch a jeho následným prekefovaním.

Veľmi špinavý povrch sa čistí špeciálnymi prostriedkami (sprejmi, kvapalinami, olejmi) ktoré sú určené na ošetrovanie nubukových materiálov. Vo väčšine prípadov fungujú na princípe vytvorenie jemnej hmly alebo peny, ktorá naviaže na seba nečistoty a premení ich na prach, ktorý je potom možné odstrániť suchým prekefovaním alebo vysatím.
Vlažnou vodou očistená obuv (alebo iné oblečenie) sa suší pri izbovej teplote menšej ako 37°C aspoň 24 hodín. Nubukovú kožu nikdy nesušte v blízkosti radiátora, krbu, či iného zdroja tepla, lebo mokrá koža by mohla pôsobením veľkého tepla popraskať a poškodiť sa. Pokiaľ je topánka čistená alebo vlhká aj zvnútra je dobré dovnútra topánky napchať novinový papier, aspoň na 30 minút, zbaviť sa tak prebytočnej vody a skrátiť čas sušenia.

Vzhľadom k tomu, že čistiace prostriedky (aj mydlová voda) otvára póry na koži a zanecháva ju nechránenú (tá stáva sa veľmi absorbčným materiálom). Preto je potrebné očistený nubuk usušiť a potom aplikovať impregnačnú vrstvu. Impregnáciou sa zatvoria tieto otvorené póry a obnoví sa i jej hydrofóbna vlastnosť. V prípade, že topánka má aj nepremokavú technológiu Gore-Tex na jej impregnáciu je potrebné použiť špeciálny sprej na Gore-Texový materiál. Bežná kožená obuv bez Gore-Texu môže byť impregnovaná akýmkoľvek prostriedkom na impregnáciu kože. Túto vrstvu je vhodné aplikovať dva krát, ale druhá vrstva sa nanáša až po riadnom vysušení sa tej prvej.

Impregnácia kože zachováva jej priedušné vlastnosti, pričom koža nebude absorbovať vodu. Okrem toho sa takto ošetrený povrch tak veľmi nešpiní a predlžuje životnosť materiálu.

Aký druh impregnácie použiť na nubuk?
Výrobky vyrobené z nubuku musia byť ošetrované tak, aby ich povrch nikdy nevyschol. Pri nanášaní ochrannej vrstvy špeciálne určenej na nubuk sa odporúča použiť špongiu, aby sa nezničil jeho zamatový vzhľad. V porovnaní s bežnými prostriedkami (ako krém a vosk) majú menšiu tendenciu upchávať póry. Po usušení aplikovanej vrstvy je vhodné povrch prekefovať tvrdou kefou, aby sa osviežil pôvodný vzhľad nubukovej kože.

Ako často impregnovať?
Frekvencia impregnácií závisí na množstve použití. Ale vyčistenie a impregnáciu nubuku je nevyhnutné vykonať vždy, keď začne absorbovať vodu a tiež po vzniku tmavších škvŕn na niektorých miestach , ako napr. na priehlavku. Pred dlhšími výletmi alebo loveckou sezónou sa odporúča nubuk dôkladne ošetriť.
Náležitá starostlivosť významne predlžuje životnosť nubukovej kože. Aj jej samotné uskladnenie vplýva na jej životnosť. Miesto, kde sa skladujú produkty z nubukovaj kože by malo byť suché, chladné a dobre vetrané.