Oceľ 7Cr17MoV je druh martenzitické chrómové ocele, ktorá sa často používa na výrobu nožov, nožníc a iných nástrojov, ako aj na výrobu náhradných dielov pre stroje a zariadenia. Táto oceľ sa vyznačuje vysokou pevnosťou, dobrou tvrdosťou a dobrými tepelno-mechanickými vlastnosťami.

Skladá sa z uhlíka, chrómu, manganu, molibdénu a vanadiu. Obsah chrómu v tejto ocele je 7%, čo znamená, že má vyššiu odolnosť proti korózii ako oceľ 5Cr13 a 5Cr15MoV.

Vďaka svojim vlastnostiam sa oceľ 7Cr17MoV často používa na výrobu nožov, nožníc, nástrojov na rezanie a náhradných dielov pre stroje a zariadenia, ktoré sú často vystavované zaťaženiu a opotrebeniu. Je tiež dobre spracovateľná, takže sa dá tvarovať a kovať do rôznych tvarov a konfigurácií, čo umožňuje vytvoriť rôzne tvarové konfigurácie a povrchové úpravy.

Jeho vlastnosti sú lepšie ako v prípade ocele 5Cr13, pretože obsah chrómu dáva vyššiu odolnosť proti korózii a vyššiu tvrdosť, čo sa ukázalo byť výhodné pre výrobu nožov a ďalších nástrojov, ktoré sú často vystavované zaťaženiu a opotrebeniu.