Oceľ AUS 8 je martenzitická nerezová oceľ, ktorá sa nachádza medzi klasickou oceľou 440C a má uhlík-chrómový pomer 0,57/13% v austenitu, ktorý vzniká pri teplote 1100 °C. Jej tvrdosť dosahuje 62-63 HRC po kalení do oleja a žíhaní na 150 °C. Táto oceľ sa často používa na výrobu nožov, pretože má dobrú odolnosť proti korózii a dlhú životnosť. Spoločnosti ako Spyderco, Cold Steel, CRKT a A. G. Russell ju používajú na výrobu svojich nožov, ako napríklad Deerhunter, Kalypso Jr., veľký a malý Voyager a M16.

AUS 8 sa tiež často porovnáva s oceľami VG-10 a D2. Napríklad nože Deerhunter (s porovnateľnými vlastnosťami) majú nižšie rezacie schopnosti ako oceľ D2, VG-10 a CPM-10V. Na druhej strane, nože Voyager od spoločnosti Cold Steel preukázali veľmi dobré výsledky pri rezacích skúškach, pričom veľký Voyager dokonca vyhral niekoľko demonštračných skúšok na výstavách nožov.

Oceľ AUS 8 sa dá zaradiť medzi ocele 12C27 a 13C26, resp. 8C13CrMoV, hlavne s ohľadom na zliatinový pomer uhlík/chróm a austenitizačnú teplotu 1100 °C. Tvrdosť a odolnosť proti korózii sú mierne lepšie ako u týchto ocelí. Obsah karbidov v štruktúrnom objeme je vyšší, čo má za následok ich mikro-vylamovanie pri reznom procese a tým pokles stability ostria. Odolnosť proti opotrebeniu je u čepele z AUS 8 dobrá. Jednou z výhod ocele AUS 8 je ľahké brúsenie.