Ocel Böhler N690C: Populárna nožiarska oceľ so špeciálnymi vlastnosťami

Ocel Böhler N690C je nožová oceľ, ktorá sa vyznačuje vynikajúcimi vlastnosťami. Vzhľadom na jej podobnosť s oceľou 440C, sa jej často hovorí aj "Austrian cobalt steel". Oceľ Böhler N690C obsahuje navyše 1,5% kobaltu a produkuje sa v Nemecku v spoločnosti "Böhler Uddenholm". Táto oceľ sa využíva najmä na výrobu nožov, ale nájde si uplatnenie aj v iných odvetviach.

V porovnaní s oceľou 440C má oceľ Böhler N690C vynikajúcu odolnosť proti opotrebeniu a vysokú odolnosť korózii. Oboje vlastnosti sú u nej rovnako dobré ako u ocele 440C. Okrem toho má táto oceľ aj slušnú pružnosť a tvrdí sa na cca 58-59 podľa tvrdosti HRC. Vzhľadom na jej mimoriadne brúsne a rezné vlastnosti sa oceľ Böhler N690C stala obľúbenou medzi výrobcami nožov.

Medzi výrobcami nožov, ktorí využívajú oceľ Böhler N690C patria napríklad firmy "Extrema ratio" a "Benchmade". Nože vyrobené z tejto ocele majú vynikajúce vlastnosti, ktoré z nich robia kvalitné a spoľahlivé nástroje pre rôzne použitia.

Vzhľadom na jej vynikajúce vlastnosti a obľúbenosť u výrobcov nožov, sa oceľ Böhler N690C môže stať zaujímavou voľbou pre tých, ktorí hľadajú kvalitnú nožovú oceľ. Jej použitie však nie je obmedzené len na nožiarstvo, nájde si uplatnenie aj v iných odvetviach priemyslu, kde je potrebná kvalitná oceľ s vynikajúcimi vlastnosťami.