Farba vlasov závisí od mnohých faktorov, vrátane genetiky, životného štýlu a starnutia. Pigment, ktorý dáva vlasom farbu, sa nazýva melanín. Existujú dva typy melanínu - eumelanín a feomelanín, ktoré spolu určujú farbu vlasov.

Eumelanín je tmavší melanín, ktorý dáva vlasom hnedú a čiernu farbu. Feomelanín je svetlejší melanín, ktorý dáva vlasom oranžovú a červenú farbu. Každý jednotlivec má v svojich vlasoch iný pomer eumelanínu a feomelanínu, čo určuje farbu jeho vlasov.

Okrem genetiky môže farba vlasov byť ovplyvnená aj vonkajšími faktormi, ako sú slnečné lúče, chemické farby na vlasy a tepelné úpravy, ako je napríklad fénovanie a žehlenie. Tieto faktory môžu poškodiť vlasovú štruktúru a spôsobiť zmeny v farbe vlasov.

S vekom sa tiež mení farba vlasov, pretože množstvo melanínu vlasov sa znižuje a farba sa stáva svetlejšou alebo šedinou. Zmena farby vlasov v priebehu života sa môže líšiť od osoby k osobe a môže byť ovplyvnená aj ďalšími faktormi, ako sú hormonálne zmeny a strava.

Celkovo je farba vlasov zložitým procesom, ktorý závisí od mnohých faktorov. Genetika a životný štýl môžu ovplyvniť základnú farbu vlasov, zatiaľ čo vonkajšie faktory a starnutie môžu spôsobiť zmeny v farbe.