Pstruh potočný je ryba, ktorá patrí do rodiny pstruhovitých a žije v tečúcich vodách Európy a západnej Ázie. Je to stredne veľká ryba, ktorá môže dosahovať dĺžku až do 1,5 metra a váhu až do 10 kg. Pstruh potočný má hladké telo, ktoré je na bokoch sfarbené do svetlozelenej farby a na chrbte do tmavozelenej. Má dlhé, vzpriamené plutvy a typický pruh na chrbte, ktorý je často vyčnievajúci nad hlavou.

Pstruh potočný sa vyskytuje v tečúcich vodách riek, potokov a jazier, kde sa živí rôznymi druhmi malých rýb, mäkkýšmi a hmyzom. Je to ryba, ktorá má rada vodu s čistým a studeným prúdom, takže jej najčastejšie výskyt sa spája s horskými oblasťami.

Pstruh potočný je obľúbeným cieľom pre rybárov, pretože je veľmi šikovný a vyžaduje si dobrú techniku a trpezlivosť. Je tiež vyhľadávanou potravou pre svoju chuť a vysoký obsah bielkovín. V súčasnosti je však pstruh potočný ohrozeným druhom a je chránený zákonom, takže je potrebné dodržiavať prísne pravidlá rybolovu a chrániť ho pred nadmerným lovom a poškodením životného prostredia.