Mnoho ľudí si myslí, že Sahara je najväčšia púšť na svete, nie je tomu tak, najväčšia púšť na svete na Antarktická púšť.

Sahara rozloha

Sahara je obrovská púšť rozkladajúca sa na severe Afriky a zaberá približne 9 miliónov km2. Patrí medzi 3 najväčšie púšte na svete a nachádza sa na území 11 afrických krajín. Sahara je veľmi suchá oblasť s extrémnymi teplotami, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od -10 °C v noci až po 50 °C cez deň.

Sahara rastliny a zvieratá

Vegetácia v Sahare je veľmi riedka a obmedzená na niekoľko druhov tráv a kaktusov. Žijú tu však aj niektoré druhy zvierat, ako napríklad antilopy, gazely, šakaly, ale aj pštrosy a hyeny. Nachádza sa tu aj množstvo druhov hadov, korytnačiek a hmyzu.

Sahara bola kedysi domovom pre veľa rôznych kmeňov a civilizácií, ktoré boli schopné prosperovať v oblasti, kde bolo málo zdrojov vody. K nim patrili napríklad Berberi a Karthaginci, ktorí využívali obchodné cesty cez púšť. V súčasnosti je však väčšina Sahary neobývaná a najväčšie mesto v púšti, Alžírsko, má len približne 1,7 milióna obyvateľov.

Turistika je obmedzená v dôsledku extrémnych podmienok a nedostatku infraštruktúry v oblasti. Napriek tomu mnoho turistov navštívi Saharu, aby videli pôsobivé miesta, ako sú napríklad pohoria a duny piesku.

Sahara je unikátnym miestom na Zemi s nezvyčajnou faunou a flórou. Aj napriek tomu, že v nej žije veľmi málo ľudí, má obrovský vplyv na celú africkú ekosystém a dokáže ovplyvniť klimatické podmienky na celom svete.

Sahara mapa

sahara mapa