Kongo je rieka, ktorá sa nachádza v Afrike a je považovaná za tretiu najvodnatejšiu rieku na svete. Má dĺžku približne 4 700 kilometrov a jej povodie je druhým najväčším na svete, s rozlohou 3 680 000 kilometrov štvorcových. Rieka Kongo preteká cez Konžský dažďový prales, ktorý je druhým najväčším tropickým dažďovým pralesom na svete, a tvorí prirodzenú hranicu medzi Kongom a Konžskou demokratickou republikou.

V dolnej časti rieky Kongo sa nachádzajú hlavné mestá Brazzaville a Kinshasa, a táto oblasť ponúka jedny z najlepších podmienok pre budovanie vodných elektrární na svete. V minulosti boli v tejto oblasti vybudované elektrárne Inga I a Inga II, ktoré slúžia hlavne pre mesto Kinshasa. Elektrárne boli vybudované pre provinciu Katanga, ktorá sa ťažbou medi stala jednou z hospodárskych základných krajín Konga. V oblasti medzi Kinshasou a Katangou bolo tiež vybudovaných 1 800 kilometrov elektrického vedenia, ktoré však neslúži na napájanie tejto oblasti, ale skôr na zvýšenie kontroly hlavného mesta nad ňou.

Mesto Kinshasa je najväčším spotrebiteľom energie v krajine, aj keď produkcia baní sa znižuje. Vďaka dobrému verejnému osvetleniu má Kinshasa dobré podmienky aj v najodľahlejších častiach mesta. Názov rieky Kongo na hornom toku je Lualaba.