Níl (arab. النيل - an-Níl alebo البحر- al-Bahr) je najdlhšia rieka na svete. Dĺžka Nílu (v najširšom zmysle) je podľa rôznych zdrojov niekde medzi 6 650 a 7 088 km. Povodie dosahuje 2,86 alebo podľa iných zdrojov 3,35 mil km2.

V najširšom a najbežnejšom zmysle má Níl prameň zhodný s prameňom najdlhšej zdrojnice rieky Kagera (čiže prameň leží podľa rôznych názorov niekde v Burundi alebo Rwande) a zriedkavo sa označuje aj ako Níl-Kagera. V užšom zmysle Níl pramení až vo Viktóriinom jazere. V najužšom zmysle sa Níl začína až od sútoku Bieleho a Modrého Nílu.

Níl v najširšom zmysle preteká cez štáty: Rwanda, Burundi, Tanzánia, Uganda, Etiópia, Južný Sudán, Sudán a Egypt. Do Stredozemného mora Níl ústi formou delty Nílu s rozlohou 22 000 km².

Níl je africká rieka s neprekonateľnou dĺžkou a fascinuje svojou nezávislosťou, rozmanitými prírodnými scenériami a zmesou kultúr po celej svojej trase. Okrem toho sa však nedokážeme zhodnúť na tom, kde sa nachádzajú jeho pramene. Ide o nielen o najdlhšiu africkú rieku, ale aj o jednu z najdlhších na celom svete. Jej povodie zahŕňa územie od etiópskej vysočiny až po úrodné delty v severnom Egypte. Ako hlavný zdroj vody sa Níl považuje za jednu z hlavných riek v Egypte a Sudáne.