Váh je slovenská rieka, ktorá preteká východnou časťou Slovenska a je považovaná za najdlhšiu slovenskú rieku. Má dĺžku 449 km a jej vodná plocha zahŕňa viac ako 11 000 km². Rieka má svoj pôvod v Kysuciach a tečie cez niekoľko regiónov, ako sú Záhorie, Nitra, Trenčín a Žilina, až kým sa nakoniec nedostane do Považského Inovca, kde sa vlieva do rieky Dunaj.

Váh je dôležitým prúdom vodného hospodárstva na Slovensku a je využívaný na vodné elektrárne, ale tiež ako prírodný koridor pre rybolov, turizmus a iné aktivity. Rieka má tiež význam pre migráciu rýb, ako sú pstruhy, a pre ochranu biodiverzity v jej vodnom území.

Okrem toho je Váh obľúbeným miestom pre turistov, ktorí si môžu užiť rôzne športové a rekreačné aktivity na jej brehoch, ako je plávanie, vodné lyžovanie a rybolov. Rieka tiež spája mnoho historických a kultúrnych miest v regiónoch, ktoré prechádza, ako sú napríklad Trenčín, Bojnice a Žilina.

Váh je dôležitým prvkom slovenskej prírody a kultúry a poskytuje mnoho príležitostí pre turizmus, rekreáciu a ekonomický rozvoj.