Ripstop, slovo, ktoré sa spája s odolnosťou a nezničiteľnosťou, sa objavilo už počas druhej svetovej vojny v Spojených štátoch a malo nahradiť prírodný hodváb. Dnes ho môžeme nájsť aj ako Ripstop - Nylon. Vzniká špeciálnou metódou, ktorá zaisťuje dokonalú pevnosť. Ako to teda funguje? Do bežnej tkaniny sa v pravidelných odstupoch 5 až 8 mm zapletú odolnejšie osnovné alebo útkové nite. Vďaka tomu, že sa používajú vlákna s rôznymi hrúbkami, vznikajú pri ich krížení charakteristické obrazce, ako sú štvorce, kosoštvorce alebo šesťuhoľníky. Nerovnosť materiálu je viditeľná nielen na pohľad, ale aj pri dotyku. Pevnosť Ripstopu je taká, že ak sa vám podarí tkaninu rozrezať, pretrhnúť alebo poškodiť iným spôsobom, diera sa viac šíriť nebude. To je práve vďaka odolnosti materiálu, ktorý ju "zasekne" a nedovolí jej rásť.

Medzi hlavné výhody Ripstopu patria:

  • celková pevnosť materiálu
  • odolnosť voči oderu
  • odolnosť voči vetru a vode
  • charakteristický vzhľad
  • znížené riziko trhlín
  • nízka hmotnosť - menšia hmotnosť materiálu znamená menšiu hmotnosť celého produktu

Ripstop sa často používa v outdoorovom oblečení, batohoch a iných produktoch, ktoré musia byť odolné voči vonkajším vplyvom a zároveň ľahké. Jeho odolnosť a pevnosť sú preto veľmi cenené vlastnosti, ktoré sa vyplácajú nielen v prípade nečakaných situácií, ale aj v bežnom používaní.

Ripstop je špeciálna tkanina, ktorá sa vyrába špeciálnou metódou, aby bola extrémne odolná. Tkanina obsahuje silnejšie osnovné alebo útkové nitky, ktoré sú zatkané do normálnej tenkej textílie v rozpätí 5-8 mm. Tým sa tkanina stáva odolnejšou a má opticky členitejšiu štruktúru.

Ripstop má veľmi rozsiahlu históriu, pochádza už z druhej svetovej vojny (USA). Prečo vznikla a prežila dodnes? Je to preto, že ripstopová tkanina má vynikajúci pomer hmotnosti látky ku stabilite na jednej strane a vysokú odolnosť proti roztrhnutiu na druhej strane.

Ripstop sa dnes vyrába najmä z polyamidových priadzí, ale tiež sa stretneme s kombináciou s aramidovými vláknami, polyesterom a bavlnou. Ripstop nanesený silikónom alebo polyuretánom sa využíva na lodné plachty, stany, batohy, športové oblečenie, teplovzdušné balóny a padáky. Zaujímavosťou je, že všetky maskovacie odevy modernej americkej armády majú byť v súčasnosti (od roku 2011) z tzv. Ripstop-popelínu (alebo popelínového ripstopu), ktorý sa vyrába z polyamidu a bavlny v pomere 50/50%.

Veľmi populárne sú aj ripstop nohavice