Krakatoa je ostrov so sopkou, ktorý sa nachádza v Indonézii a stal sa známym pre svojou explóziou v roku 1883. Táto explózia bola jednou z najväčších v histórii ľudstva a mala katastrofálne následky na okolité oblasti.

Sopka Krakatoa sa nachádza v Sondskom prielive medzi ostrovmi Jáva a Sumatra. Tento vulkán bol v minulosti veľmi aktívny a jeho výbuch v roku 1883 bol najmocnejšou explóziou v histórii človeka. Tento výbuch bol tak silný, že ho bolo počuť na vzdialenosť 5 000 kilometrov a celá oblasť bola zničená vlnami tsunami, ktoré dosiahli až 40 metrov výšky.

Krakatoa bol kedysi krásnym ostrovom so zelenými lesmi a plodnou pôdou. Po explózii však ostrov zmenil svoj vzhľad a výrazne sa zmenil aj charakter okolitého morského dna. Výbuch odhalil hlbiny pod morským dnom a vytvoril nový ostrov Anak Krakatau, ktorý rastie v mieste, kde sa predtým nachádzala sopka Krakatoa.

Sopka Krakatoa zostala aktívnou až do roku 1927, keď vypukla posledná erupcia. Odvtedy bola sopka v pokojnom stave a predstavitelia Indonézie využívajú toto miesto ako turistickú atrakciu. Mnoho návštevníkov prichádza na ostrov, aby videli kráter sopky a pripomenuli si históriu katastrofálnej explózie.

Krakatoa zostáva veľmi dôležitou sopkou a oblasť okolo nej je stále sledovaná geológmi a vulkanológmi. Ich úlohou je sledovať príznaky aktivity sopky a informovať obyvateľov a turistov o potenciálnych rizikách. Vďaka nim sa v prípade návratu aktivity sopky môžu podniknúť opatrenia na ochranu ľudských životov a majetku.

Krakatoa zostáva jedným z najdôležitejších prírodných zdrojov Indonézie a jeho krásne prostredie láka mnoho turistov z celého sveta. Miesto je príkladom toho, aké obrovské sily sa ukrývajú v zemskej kôre a aké nebezpečenstvá môžu hroziť, ak sa tieto sily uvoľnia.