Stone wash, alebo po slovensky "kamenné pranie", je technika povrchovej úpravy, ktorá sa používa na to, aby sa nový produkt javil ako opotrebovaný, vyblednutý a matný. Tento proces sa používa najmä na oblečenie, ako sú džínsy, ale tiež na nože a kovové doplnky, ako sú opaskové pracky alebo batohy.

Proces kamenného prania sa uskutočňuje tak, že sa produkt vloží do veľkej priemyselnej práčky spolu s kameňmi alebo malými kamienkami. Počas otáčania bubna sa kamene šúchajú o produkt a vytvára sa tak efekt odretia a vyblednutia. Tento proces navyše tiež zvyšuje mäkkosť a pružnosť látok, ako je džínsovina.

Stone wash sa používa na čepel noža pre jeho matný povrch, skrytie možných odierok alebo škrabancov a elimináciu odleskov. Toto sa často vidí na survivalových alebo taktických nožoch. Kamenné pranie sa tiež používa na kovové časti, ako sú opaskové pracky alebo pracky na batohoch. Tento proces je užitočný pre tých, ktorí chcú vytvoriť pôsobivý vintage vzhľad svojich produktov bez nutnosti ich fyzicky poškodzovať alebo používať chemické postupy.