7,62 × 51 mm NATO je puškové strelivo s bezokrajovou nábojnicou, ktoré bolo zavedené v 50. rokoch 20. storočia ako štandardné strelivo pre krajiny NATO. Tento druh náboja sa stal veľmi populárnym aj mimo armády a je používaný v mnohých rôznych zbraniach. Jeho názov je často zamieňaný s ruským nábojom 7,62 × 54 mm R, ktorý je o niečo dlhší a má okraj.

7,62 × 51 mm NATO bolo prvýkrát použité v amerických službách v puške M14 a guľomete M60 v konci 50. rokov. Puška M14 sa neskôr v USA nahradila puškou M16 ráže 5,56 × 45 mm NATO, ktorú prijala pechota. Napriek tomu, že M14 a mnoho ďalších zbraní, ktoré používajú 7,62 × 51 mm NATO strelivo, už nie sú používané v hlavnom fronte, stále sú používané v mnohých iných úlohách, vrátane odstreľovacích pušiek, stredných a univerzálnych guľometov ako napríklad M240 a zbraní používaných špeciálnymi jednotkami. 7,62 × 51 mm NATO strelivo je tiež používané v zbraniach lafetovaných na vozidlách, lietadlách aj lodiach.

Jednou z hlavných výhod 7,62 × 51 mm NATO strelia je jeho vysoká účinnosť a presnosť pri strednom až vyššom dosahu, čo ho robí ideálnym pre rôzne vojenské účely a aj pre lov a športovú streľbu. Má tiež vysokú úsťovú rýchlosť a energiu, čo ho robí účinným na väčšie druhy zveri. Avšak, rovnako ako väčšina puškového streliva, môže byť 7,62 × 51 mm NATO strelivo hlučné a vibrácie pri streľbe môžu byť pre niektorých strelcov nepríjemné.Tiež môže byť pomerne drahé v porovnaní s inými druhmi streliva, čo môže byť pre niektorých strelcov limitujúce.

V každom prípade je 7,62 × 51 mm NATO strelivo považované za jedno z najlepších a najuniverzálnejších puškových strelív na trhu a je používané mnohými strelcami po celom svete. Jeho vysoká účinnosť a presnosť z neho robia skvelú voľbu pre rôzne strelecké účely, ako sú vojenské operácie, lov a športová streľba. Jeho schopnosť zasiahnuť ciele na strednom až vyššom dosahu ho tiež robí atraktívnym pre rôzne zbrane lafetované na vozidlách, lietadlách a lodiach. Ak hľadáte kvalitné a spoľahlivé puškové strelivo pre svoje potreby, mali by ste zvážiť použitie 7,62 × 51 mm NATO streliva.