Challenger 2 je britský bojový tank, ktorý bol vyvinutý v 90. rokoch 20. storočia ako nástupca tanku Chieftain.. Bol navrhnutý tak, aby bol schopný bojovať v rôznych prostrediach a proti rôznym typom nepriateľov. Tank bol vyrábaný iba v jednej verzii a je v súčasnosti používaný len v armáde Veľkej Británie.

Challenger 2 má vysokú ochranu pred strelami, vysokú mobility a vybavený 120mm hlavňou, ktorá je schopná preniknúť pancier tankov konkurencie. Tank má tiež veľmi dobrý pohyb v teréne, vďaka čomu je schopný prejsť aj ťažko prístupnými oblasťami. Tank má tiež veľmi dobrý výhľad pre posádku, čo umožňuje lepšie vidieť nepriateľa a rýchlejšie reagovať na nebezpečenstvo.

Challenger 2 sa v súčasnosti používa ako hlavný bojový tank v armáde Veľkej Británie. Podobne ako iné tanky, aj Challenger 2 je veľmi drahý a navyše, v posledných rokoch sa objavili nové technológie, ako napríklad taktické rakety, ktoré dokážu prekonať pancier tankov, čo znamená, že budúcnosť bojových tankov, vrátane Challenger 2, bude musieť byť adaptovaná na tieto nové hrozby.

Challenger 2 má vysokú ochranu pred strelami, vďaka pancierovej ochranné konštrukcii, ktorá zahŕňa kombináciu ocele, kompozitných materiálov, a aktívnych ochranných systémov. Tank má tiež vysokú mobility, vďaka motoru Perkins CV12 TCA s výkonom 1200 koňmi, ktorý umožňuje rýchlosť až 59 km/h na ceste a až 30 km/h v teréne.

Challenger 2 je vybavený 120mm hlavňou L30A1, ktorá je schopná preniknúť pancier tankov konkurencie. Tank má tiež veľmi dobrý pohyb v teréne, vďaka čomu je schopný prejsť aj ťažko prístupnými oblasťami. Tank má tiež veľmi dobrý výhľad pre posádku, čo umožňuje lepšie vidieť nepriateľa a rýchlejšie reagovať na nebezpečenstvo.

Challenger 2 má tiež širokú škálu vybavenia pre posádku, vrátane klimatizácie, rádiovej komunikácie a vybavenia pre navigáciu. Tank tiež obsahuje systém na ochranu posádky pred chemickými a jadrovými útokmi.