Tornáda na Slovensku sú relatívne vzácne, ale nie nevyskytujú sa. Slovensko sa nachádza v oblasti strednej Európy, ktorá je vzdialená od hlavných tornádových oblastí, ako sú Spojené štáty, ale aj v tejto oblasti môže dôjsť k vzniku tornáda.

Tornáda na Slovensku sa zvyčajne vyskytujú v letných mesiacoch v oblastiach, kde sa stretávajú rôzne vzdušné hmoty, ako je teplý a vlhký vzduch z juhu a suchý vzduch z východu. Najväčšie riziko tornád na Slovensku je v oblastiach Podunajskej nížiny a Východoslovenskej roviny.

V minulosti sa na Slovensku vyskytli niektoré tornáda, ktoré spôsobili značné škody. Napríklad v roku 1967 sa na východe Slovenska v obci Hriňová vyskytlo tornádo, ktoré spôsobilo výrazné škody na budovách a infraštruktúre. V roku 2010 sa tornádo vyskytlo v okolí obce Liptovská Teplička na severnom Slovensku, pričom poškodilo niekoľko domov a stromy.

Aj keď sú tornáda na Slovensku relatívne zriedkavé, je dôležité byť pripravený na nebezpečenstvo a vedieť, ako sa chrániť pred nimi. Ľudia by mali mať prístup k informáciám o počasí a byť informovaní o vývoji počasia v ich okolí. Ak sa vyskytne tornádo, je dôležité sa držať na bezpečnom mieste a vyhýbať sa oblastiam, kde sa môžu vyskytnúť zosuvy pôdy alebo záplavy.