Zber húb môže byť skvelým spôsobom, ako stráviť čas v prírode, naučiť sa niečo nové a zároveň skonzumovať výsledky svojej práce. Avšak, je dôležité sa na túto aktivitu dostatočne pripraviť, aby ste sa vyhli možnému otráveniu alebo strateniu sa v neznámom teréne. Pri zbieraní húb je dôležité získať dobrú knihu na ich identifikáciu, ktorá vám pomôže poznať charakteristiky jednotlivých druhov, ich vzhľad, vôňu a požívateľnosť alebo toxicitu. Tiež je dôležité nikdy nejesť lesné huby surové, a ak máte pochybnosti o tom, či je niečo jedlé alebo nie, je lepšie to ignorovať. Okrem toho je dobré mať pri sebe aj základné vybavenie, ako sú nožík na rezanie húb a taška na ich nosenie, aby ste sa vyhli poškodeniu húb a zároveň mali pohodlnú cestu domov.

Hubárčenie je zábavným koníčkom, ktorý vám umožní tráviť čas v prírode, niečo sa naučiť a zároveň sa môžete tešiť z plodov svojej práce. Hubárčenie nevyžaduje veľa vybavenia, ale existuje niekoľko kľúčových predmetov, ktoré vám pomôžu nájsť to, čo hľadáte, a zároveň vás ochránia pred možným otrávením alebo stratením sa v neznámom teréne. Prvým krokom je dôkladná príprava. Hubárčenie je aktivita, ktorú nemožno podceňovať, a je dôležité sa na ňu adekvátne pripraviť. Aj keď úmrtia spôsobené hubami sú relatívne zriedkavé, mnoho ľudí po ich konzumácii zažíva rôzne vedľajšie účinky, od miernej nevoľnosti až po zlyhanie pečene. Niektoré huby sú dokonca smrteľné, z iných vám bude po ich konzumácii zle, ale pravdepodobne vás nezabijú. A niektoré, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné na konzumáciu, musia byť ešte dôkladne uvarené, aby sa zničili prirodzene sa vyskytujúce toxíny. Preto je dôležité nikdy nejesť lesné huby surové – ani tie, o ktorých sa hovorí, že sú jedlé. Zlaté pravidlo pri hubárčení je: Ak máte pochybnosti, neberte to. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť otrave, je zoznámiť sa s charakteristikami konkrétnych húb, ktoré hľadáte, zistiť, kedy a kde sú dostupné, a ignorovať všetko ostatné. A najlepší spôsob, ako to urobiť, je získať dobrú knihu na identifikáciu húb. Tieto knihy podrobne opisujú biotopy a vegetačné obdobia jednotlivých druhov húb

Ďalšími dôležitými vecami, ktoré by ste mali mať pri sebe počas hubárčenia, sú:

  • Nožík na zber húb: mal by byť ostrý a mal by slúžiť iba na zber húb, aby nedošlo ku kontaminácii.

  • Kôš na zber húb: mal by byť dostatočne veľký na to, aby ste doň mohli dať všetky nájdené huby, ale mal by byť tiež dostatočne malý na to, aby ste ho mali počas chôdze pohodlne pri sebe.

  • Mapa alebo GPS zariadenie: mali by ste mať predstavu o tom, kde sa nachádzate, a mali by ste mať k dispozícii nástroje na to, aby ste sa v prípade potreby mohli vrátiť späť.

  • Ochranné pomôcky: mali by ste mať po ruke gumové rukavice, keďže niektoré huby môžu spôsobovať alergické reakcie, a mali by ste si tiež vziať so sebou repelent proti hmyzu a opaľovací krém, ak sa chystáte na slnečný deň.

  • Zásoby: mali by ste mať so sebou dostatok vody a niečo na jedenie, aby ste mali dostatok energie počas celého dňa.

  • Sprej na medvede

Hubárčenie je skvelý spôsob, ako stráviť čas v prírode a zároveň získať zdravé a chutné jedlo. Dôležité je však dostatočne sa na to pripraviť a zostať bezpečný počas zberu húb.