Ako funguje sprej na medveďa

Sprej proti medveďom je v podstate obrovská plechovka koncentrovaného paprikového spreja, aktívnou zložkou je oleoresin capsicum. To je látka, vďaka ktorej je červená paprika pálivá a pikantná. Už ste niekedy nakrájali papričky jalapeno alebo habanero a omylom si pretrel oko?

Čo robí sprej na medvede?
Koncentrovaný paprikový sprej dráždi sliznice a iné citlivé oblasti, ako sú ústa a uši. Materiál sa rozpráši a vytvorí oblak horiacej pary. Ak sprej zasiahne oči, môže spôsobiť dočasnú slepotu. Materiál vyprchá asi za dvadsať minút, takže medveď s rozmazanými videním premýšľa, odkiaľ sa vzali tie tisíce bodavých včiel.

Buďte veľmi opatrní, aby sa vám oblak horiacej pary nedostal do očí a úst

Sprej na odpudzovanie medveďov verzus strelné zbrane
Štatisticky je sprej na medvede na odradenie medveďov oveľa účinnejší ako strelné zbrane. Medvede môžu bežať rýchlosťou až 50km/h, čo sťažuje osobnú obranu strelnými zbraňami. Navyše na zabitie medveďa sú potrebné 3 až 4 rany.

Sprej sa na druhej strane ľahšie používa, útočí širšie a nie je smrteľný.

Čo hľadať v dobrom spreji na medvede
Všetky spreje sú regulované a majú štandardnú koncentráciu aktívnych zložiek, takže hoci sila koncentatu je užitočná vlastnosť, hľadáme predovšetkým vzdialenosť dostreku/dosahu, trvanie a množstvo postreku a ľahkú manipuláciu.

Dosah
Čím ďalej sa sprej dostane, tým väčšiu šancu máte zastaviť nabiehajúceho medveďa skôr, ako sa k vám dostane. Najlepšie spreje dosahujú vzdialenosti viac ako 10 metrov. Minimálne chcete niečo, čo dokáže zasiahnuť cieľ na 7 metrov.

Najpopulárnejšia značka sprejov na medvede je MACO STOP