Mesačné archívy: November 2023

  1. Kevlar

    Kevlar je vlákno, ktoré sa používa na výrobu vysoko odolných a pevných materiálov. Jeho hlavnou vlastnosťou je vysoká pevnosť pri nízkej hmotnosti, čo ho robí ideálnym pre použitie v bezpečnostných aplikáciách, ako sú napríklad vesty pre policajtov alebo záchranné siete pre záchranárov. Kevlar sa tiež používa v stavebníctve, pri výrobe záchranných plôch alebo lodí, ako aj v motocykloch, aby sa zvýšila bezpečnosť. Jeho schopnosť odolať vysokým teplotám a vysokému tlaku tiež robí vhodným pre použitie v leteckom a automobilovom priemysle.

    Čítaj viac »
  2. Prečo je dôležité si vybrať kvalitnú bundu

    1. Ochrana proti počasiu: Kvalitná bunda by mala byť schopná vás chrániť pred dažďom, snehom, vetrom a inými nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

    2. Tepelná izolácia: Kvalitná bunda by mala dobre izolovať teplo, takže budete mať počas chladných dní teplo a pohodlie.

    3. Trvanlivosť: Kvalitná bunda by mala vydržať dlhšie ako lacnejšie modely, takže sa vyplatí investovať do lepšej kvality.

    4. Pohodlie: Kvalitná bunda by mala byť pohodlná na nosenie a nemala by vás obmedzovať v pohybe.

    5. Vzhľad: Kvalitná bunda by mala byť štýlová a vyhovovať vašim osobným preferenciám.

    Všetky tieto faktory by mali byť zvážené pri výbere bundy, aby ste si mohli vybrať tú najvhodnejšiu pre vaše potreby.

    Čítaj viac »
  3. Bomber bunda - navrhnutá pre pilotov

    Bomber: pôvodne navrhnutý pre pilotov

    Bomber je dnes bežným módnym kúskom, ktorý nosia muži, ženy a dokonca aj deti. Ale len málo ľudí vie, že bomber bunda bola pôvodne navrhnutá pre pilotov britských lietadiel počas prvej svetovej vojny. V tých časoch sa lietalo vo vysokých výškach a kokpity lietadiel boli otvorené, čo pilotom spôsobovalo problémy so silným vetrom a chladom.

    Aby sa tento problém vyriešil, navrhli zateplenú bundu s kožušinovým golierom vzadu. Celá bunda bola ušitá z konskej kože, ktorá bola v tej dobe považovaná za najlepšiu izolačnú tkaninu. Ak vidíte na historických fotografiách pilota, ktorý má na sebe krátku bundu s kožušinovým golierom, je to s veľkou pravdepodobnosťou bomber bunda.

    USA armáda si všimla výnimočných vlastností bomber bundy

    USA armáda si všimla výnimočných vlastností bomber bundy a v 30. rokoch minulého storočia sa rozhodla vypísať výberové konanie na bundu, ktorá by sa skvele hodila pre pilotov a posádky bombardovacíc

    Čítaj viac »
  4. Z čoho je brúsny kameň

    Brúsny kameň sa vyrába z korundu, diamantu alebo kremíka. Korund je tvorený z uhličitanu horečnatého a je to veľmi tvrdý materiál, ktorý sa používa na brúsenie a leštenie. Diamant je najtvrdší materiál, ktorý sa používa na brúsenie a leštenie. Kremík je tiež veľmi tvrdý materiál, ktorý sa používa na brúsenie a leštenie.
    Čítaj viac »
  5. Softshell

    Softshell je druh oblečenia, ktoré je navrhnuté tak, aby poskytovalo ochranu pred poveternostnými vplyvmi a zároveň ponúkalo vysokú mieru pohodlia a slobody pohybu. Je vyrobený z materiálu, ktorý je pružný a priedušný, takže sa vám nebude ťažko dýchať ani hýbať v ňom. Softshellové oblečenie je často používané v outdoorových aktivitách, ako je turistika, beh, cyklistika alebo horolezectvo, pretože je odolné voči vetru a vode a zároveň dobre sa nosí. Okrem toho sa často používa aj v práci, keď je potrebné mať oblečenie, ktoré je pohodlné a schopné odolávať rôznym poveternostným podmienkam. Softshellové oblečenie je teda skvelou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú pohodlné a funkčné oblečenie pre svoje aktivity v prírode alebo v práci.

     
    Čítaj viac »
  6. Ako sa vyrába nôž

    Výroba noža je proces, ktorý sa skladá z viacerých krokov a môže sa líšiť v závislosti od konkrétneho typu noža a spôsobu výroby. Vo všeobecnosti sa však výroba noža skladá z nasledujúcich krokov:

    1. Výber materiálu: Prvým krokom vo výrobe noža je výber materiálu, z ktorého bude nôž vyrobený. Môže to byť napríklad oceľ, drevo, kov alebo iný materiál.

    2. Tvarovanie: Po výbere materiálu sa začína s tvarovaním noža. Toto sa môže uskutočniť pomocou rôznych techník, ako je napríklad kovanie, tvarovanie v ohni alebo lisovanie.

    3. Leštenie: Po tvarovaní sa nôž musí dobre ošetriť a leštiť, aby bol hladký a ostrý. Tento krok sa môže uskutočniť pomocou rôznych nástrojov a techník, ako sú brúsky, brúsne kamene alebo leštiace stroje.

    4. Montáž a kontrola kvality: Po dokončení leštenia sa nôž skontroluje na chyby a následne sa skladá spolu s ostatnými časťami, ak je to potrebné. Napríklad nože s rukoväťou z dreva a

    Čítaj viac »
  7. Z čoho sa vyrába kaser

    Kaser je primárne zložený z kapsaicínu, chemického zloženia nachádzajúceho sa v rastlinách, ako sú chilli a papriky. Propylénglykol sa používa na vyváženie kapsaicínového derivátu vodou, ktorá sa potom zatlačí do aerosólového spreja.

     
    Čítaj viac »
  8. Výhody merino vlny

    Merino vlna je vlna z oviec merino, ktoré sú chované v Austrálii a Novom Zélande. Merino vlna sa považuje za jednu z najkvalitnejších na svete a je často používaná na výrobu odevov, vankúšikov, dek a iných textílií. Tu sú niektoré z výhod merino vlny:

    1. Teplo: Merino vlna dokáže udržiavať teplo, takže je vhodná na oblečenie do chladného počasia. Je tiež schopná regulovať teplotu tela, takže je vhodná aj na nosenie v teplejšom počasí.

    2. Vlhkosť: Merino vlna má schopnosť absorbovať vlhkosť a odvádzať ju od tela, takže je vhodná aj na nosenie pri fyzickej aktivite, kde sa vyskytuje vyššia vlhkosť.

    3. Pohodlie: Merino vlna je veľmi jemná a mäkká na dotyk, takže je pohodlná na nosenie. Neštuchá a nepodráždi pokožku, takže je vhodná aj pre citlivú pokožku.

    4. Antibakteriálne vlastnosti: Merino vlna obsahuje prírodné látky, ktoré bránia množeniu baktérií a plesní, takže je vhodná aj pre dlhšie pobyty v horách alebo v nepriaznivom počasí.

    5. Trvanlivosť: Merino vlna je veľmi odolná voči opotrebeniu a má dlhú životnosť, takže je vhodná aj na dlhodobejšie používanie.

    6. Ekologická: Merino vlna je prírodný materiál, ktorý sa dá opätovne recyklovať a znova použiť, takže je šetrná k životnému prostrediu.

    7. Štýl: Merino vlna je vhodná na výrobu rôznych druhov odevov, takže je vhodná aj pre tých, ktorí si cenia štýl a módu.

    Čítaj viac »
  9. Najlepšia turistická obuv pre rok 2023

    Čítaj viac »
  10. Čo je čelovka

    Čelovky sú malé svietidlá, ktoré sa nosia na hlave a poskytujú svetlo počas aktivít v tme alebo zhoršených svetelných podmienkach. Sú veľmi užitočné pre outdoorové aktivity, ako je horolezectvo, turistika, cyklistika, alebo aj pre prácu v tmavých priestoroch, ako je napríklad v dielni alebo v sklade.

    Čelovky sú vybavené LED diódami, ktoré poskytujú jasné a úspornejšie svetlo v porovnaní s inými druhmi žiaroviek. Majú tiež nastaviteľné svetelné režimy, takže si môžete vybrať medzi jasným alebo slabším svetlom podľa potreby. Niektoré čelovky majú tiež funkciu blikania pre v núdzových situáciách.

    Čelovky sú vyrobené z odolných materiálov, ako je plast alebo hliník, a sú navrhnuté tak, aby boli odolné voči poveternostným podmienkam a nárazom. Sú tiež vybavené pohodlnými nastaviteľnými pásmi, takže sa dajú nosiť pohodlne na hlave počas dlhých období používania.

    V súčasnosti existuje mnoho rôznych druhov a modelov čeloviek na trhu, takže si môžete vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a požiadavkám.

    Ako vybrať čelovku sa dozviete v tomto článku

    Čítaj viac »
Page