Mesačné archívy: Október 2023

  1. Matica slovenská

    Matica slovenská je kultúrna, vzdelávacia a vedecká inštitúcia so zameraním na ochranu a rozvoj slovenského jazyka, literatúry, histórie a kultúry. Je to najstaršia a najvýznamnejšia slovenská národná kultúrna inštitúcia, ktorá vznikla v roku 1863.

    Cieľom Matice slovenskej je zachovať a rozvíjať slovenskú národnú identitu, kultúru a jazyk. Inštitúcia sa angažuje v mnohých oblastiach, vrátane literatúry, vydavateľstva, výskumu, vzdelávania a organizovania kultúrnych podujatí.

    Matica slovenská podporuje a propaguje slovenskú literatúru a umenie prostredníctvom vydávania kníh, časopisov, literárnych ocenení a podujatí. Vydáva aj vedecké a populárno-náučné publikácie, ktoré sa zaoberajú rôznymi aspektmi slovenskej kultúry, histórie a jazyka.

    Okrem toho Matica slovenská organizuje rôzne kultúrne podujatia, ako sú literárne festivaly, výstavy, prednášky, koncerty a divadelné predstavenia. Inštitúcia tiež poskytuje finančnú podporu pre projekty a aktivity týkajúce sa slov

    Čítaj viac »
  2. Lugo

    Lugo je mesto nachádzajúce sa na severe Španielska v provincii Lugo, v regióne Galícia. Mesto sa nachádza približne 100 kilometrov východne od galícijskeho hlavného mesta Santiago de Compostela. Lugo je jedným z najstarších miest v Galícii a má bohatú históriu a kultúru.

    Najznámejšou a najcharakteristickejšou pamiatkou v Lugu je rímske opevnené hradby, známe ako "Muralla Romana de Lugo". Táto starodávná hradba je jedinou v celej Európe, ktorá je stále celkom zachovaná a obklopuje historické jadro mesta. Je to jedno z najdôležitejších svetových dedičstiev UNESCO a je obľúbenou atrakciou pre turistov.

    Okrem rímskych hradieb má Lugo aj ďalšie historické pamiatky, ako napríklad katedrálu svätého Františka alebo románsky most Ponte Romana, ktorý prechádza cez rieku Miño.

    Lugo je aj dôležitým hospodárskym a obchodným centrom regiónu Galícia. Má rozmanitý priemysel, vrátane potravinárskeho, textilného a automobilového priemyslu. Okrem toho je Lugo známy svojou gastronómiou, najmä chu

    Čítaj viac »
  3. Rožňava

    Rožňava je mesto nachádzajúce sa na východe Slovenska, v Košickom kraji. Je to historické a kultúrne centrum regiónu Gemer. Mesto sa nachádza v údolí rieky Slaná, medzi Slovenským rudohorím a Volovskými vrchmi.

    Rožňava je známa svojimi bohatými baníckymi tradíciami a historickým dedičstvom. V minulosti sa v okolí mesta ťažili drahé kovy, ako zlato a striebro, a preto sa Rožňava stala významným baníckym centrom. V súčasnosti je možné navštíviť banské múzeum a podzemnú banskú expozíciu, kde si návštevníci môžu prezrieť históriu ťažby v tejto oblasti.

    Mesto Rožňava má aj pekné historické centrum s úzkymi uličkami, zachovalými historickými budovami a námestím. Medzi významné pamiatky patria Rožňavský kaštieľ, Evanjelický kostol, Katedrálny kostol svätého Františka Xaverského a ďalšie.

    Okolie Rožňavy ponúka aj príležitosť pre turistiku a výlety do prírody. V blízkosti sa nachádza Slovenský kras, známy pre svoje jaskyne, ako napríklad Domica, Gombasecká jaskyňa, Ochtin

    Čítaj viac »
  4. Múzeum Hanušovce

    Múzeum Hanušovce, nachádzajúce sa v malom meste Hanušovce nad Topľou, je pokladnicou bohatých histórií, prírodných skvostov a kultúrnych tradícií vranovského regiónu. Jeho dlhoročná existencia a množstvo expozícií svedčia o jeho dôležitosti v dokumentovaní a ochrane dedičstva tohto kúsku Slovenska.

    Historický vývoj múzea: V roku 1975 bola Hanušovská časť Tripolitany transformovaná na Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou. Počas 42 rokov svojej samostatnej existencie múzeum zahrňovalo širokú škálu tém, vrátane prírodných vied, archeológie, histórie a etnografie v regióne Vranov nad Topľou. Postupne sa rozrastalo o rôzne expozície, ktoré prinášali pútavé pohľady na minulosť a kultúru tohto regiónu.

    Rozmanité expozície múzea: V roku 1979 sa otvorila prvá expozícia zameraná na históriu, nasledovaná expozíciou prírody v roku 1983. V roku 1994 pribudla expozícia s názvom "Dobovo zariadené interiéry", ktorá predstavovala autentické obývacie priestory z minulých storočí. V roku 2

    Čítaj viac »
  5. Kaštieľ Mošovce

    Kaštieľ Mošovce je historické sídlo nachádzajúce sa v obci Mošovce v Žilinskom kraji na Slovensku. Je to jeden z významných kultúrnych pamiatok na území Slovenska.

    Kaštieľ Mošovce pochádza z 17. storočia a slúžil ako sídlo šľachtickej rodiny Balassovcov. Bol postavený v barokovom štýle, no neskôr prešiel viacerými prestavbami. Jeho architektúra kombinuje rôzne štýlové prvky, vrátane baroka, rokoka a klasicizmu.

    Exteriér kaštieľa je impozantný so svojou vežou a bohatou výzdobou. Interiér je bohatý na umenie a zdobené stropy, fresky a nádherné nábytky. Kaštieľ Mošovce je známy aj svojou rozsiahlymi záhradami, kde sa nachádza aj kaštieľny park.

    Dnes je kaštieľ Mošovce zrekonštruovaný a slúži ako múzeum. V rámci múzea môžu návštevníci preskúmať rôzne expozície, ktoré prezentujú históriu kaštieľa, šľachtický život a umenie. Okrem toho sa tu konajú aj rôzne kultúrne podujatia, výstavy a koncerty.

    Kaštieľ Mošovce je nielen turisticky atraktívne miesto, ale aj dôle

    Čítaj viac »
  6. Obec Dolinka

    Obec Dolinka je malá obec na Slovensku, nachádzajúca sa v okrese Námestovo v Žilinskom kraji. Leží v krásnom horskom prostredí Oravskej vrchoviny, čo ju robí atraktívnym miestom pre turistiku a oddych v prírode.

    Dolinka sa nachádza v blízkosti rieky Orava a je obklopená zelenými kopčekmi, lesmi a lúkami. Je ideálnym miestom pre tých, ktorí vyhľadávajú pokoj a prírodu. Okolie obce ponúka množstvo možností na turistiku, pešie túry, cyklistiku a rybolov.

    V obci Dolinka nájdete typické vidiecke domčeky a príjemnú atmosféru. Je to miesto, kde môžete zažiť autentický vidiecky život a spoznať tradičnú slovenskú kultúru. Obec má aj niekoľko historických pamiatok, vrátane kostola svätého Michala Archanjela, ktorý pochádza z 14. storočia.

    Pre milovníkov prírody a turistiku je v blízkosti Dolinky množstvo atrakcií. Medzi najznámejšie patrí Oravský hrad, jedna z najväčších hradných stavieb na Slovensku, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od obce. Môžete tiež navštíviť Ora

    Čítaj viac »
  7. Dub

    Dub je druh stromu, ktorý patrí do čeľade bukovité. Duby sú veľké stromy s hrubými kmeňami a rozvetvenými korunami, ktoré rastú v rôznych klimatických podmienkach po celom svete. Duby sú obzvlášť hojné v lesoch strednej a východnej Európy, v Severnej Amerike a v Austrálii. Duby rastú pomaly, ale môžu dorásť do veľmi vysokých rozmerov a žiť až na stovky rokov. Dubové drevo sa používa na výrobu nábytku, podláh a rôznych stavebných prvkov. Dubové lístie sa používa aj ako surovina na výrobu aróm a parfumov.

     
    Čítaj viac »
  8. Uplift - Urban Innovation

    "Uplift" v slovenčine znamená "zdvihnutie" alebo "zlepšenie". Tento výraz sa často používa v súvislosti s emocionálnym alebo duchovným rastom, kedy ide o pozitívne zmeny v myslení a správaní, ktoré vedú k zlepšeniu kvality života.

    Urban Innovation: Inovatívne riešenia pre mestské prostredie

    Mestá sú dnes zodpovedné za väčšinu hospodárskej aktivity a sú obývané väčšinou svetovej populácie. V súčasnosti však čelíme problémom, ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, nedostatok priestoru, zvyšujúce sa náklady na energiu a ďalšie výzvy, ktoré ohrozujú kvalitu života v mestách. Preto je dôležité sa pozrieť na inovatívne riešenia pre mestské prostredie - tzv. Urban Innovation.

    Urban Innovation sa zaoberá hľadaním nových a lepších spôsobov, ako vylepšiť život v mestách. Ide o využívanie moderných technológií a inovácií na zlepšenie dopravy, energetickej účinnosti, využitia zdrojov, zlepšenia zdravia obyvateľov a celkovej kvality života v mestách.

    Jedným z príkladov U

    Čítaj viac »
  9. Promenáda

    Promenáda je chodník alebo cesta, ktorá slúži pre verejný pohyb a rekreáciu. Môže sa nachádzať v parku alebo na brehu rieky, mora alebo jazera a môže byť vybavená lavičkami, stolmi, fontánami a inými prvkami, ktoré uľahčujú relaxáciu a posedenie. Promenády tiež často slúžia ako miesto pre rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú koncerty, trhy a verejné preteky.

    Čítaj viac »
  10. Triatlon

    Triatlon - šport, ktorý kombinuje plávanie, cyklistiku a beh

    Triatlon je náročný a vytrvalostný šport, ktorý zahŕňa plávanie, cyklistiku a beh. Tento šport získal veľkú popularitu po celom svete a stáva sa stále viac obľúbeným aj v Slovensku.

    Triatlon má tri disciplíny, ktoré sa uskutočňujú v určenej poradí. Prvou disciplínou je plávanie, kde sa prekonáva stanovená vzdialenosť v otvorenej vode. Druhou disciplínou je cyklistika, kde sa jazdí na bicykli stanovenú vzdialenosť. A nakoniec poslednou disciplínou je beh, kde sa beží určenú vzdialenosť.

    Triatlon je náročný šport, ktorý vyžaduje nielen fyzickú, ale aj psychickú prípravu. Pre úspech v tomto športe je potrebné mať vysokú úroveň kondície a vytrvalosti. Taktiež je dôležité vedieť správne plánovať tréningy a zvládať aj prechod medzi jednotlivými disciplínami.

    Triatlon sa v súčasnosti stal aj populárnym športom na olympijských hrách a mnoho krajín má aj svoje vlastné triatlonové súťaže. Slovensko má svoj

    Čítaj viac »
Page