Ťažba ropy je komplexný proces, ktorý zahŕňa niekoľko krokov. Tu je zjednodušený popis postupu:

  1. Preskúmanie a geologické prieskumy: Na začiatku sa vykonáva geologický prieskum, ktorý zahŕňa použitie geofyzikálnych metód, vŕtanie skúšobných vrtov a analýzu hornín a pôdnych vzoriek. Cieľom je identifikovať potenciálne ložiská ropy.

  2. Vŕtanie vrtov: Ak sa identifikuje potenciálne ložisko ropy, nasleduje vŕtanie vrtov. Vŕtanie môže byť povrchové alebo hlbinné, pričom sa používajú špeciálne vŕtacie zariadenia. Hlbinné vrtanie sa vykonáva v hĺbke niekoľkých kilometrov.

  3. Kompletovanie vrtov: Po dokončení vŕtania sa vrt vybaví komplexným systémom rúrok a nástrojov, ktorý zabezpečuje bezpečnú ťažbu ropy z ložiska.

  4. Ťažba ropy: Po kompletovaní vrtu sa začne ťažba ropy. V závislosti od typu ložiska môže byť ropa pod tlakom vystrekovaná z vrtu (primárna ťažba) alebo môže byť potrebné použiť ďalšie techniky, ako napríklad vstrekovanie vody alebo plynu (sekundárna ťažba) na zvýšenie tlaku a uvoľnenie ropy.

  5. Odstraňovanie prímesí a spracovanie: Poťažení ropa obsahuje rôzne prímesi, ako sú plyn, voda a nečistoty. Ropa sa preto prečisťuje a spracováva v rafinériách, kde sa odstraňujú nečistoty a separuje sa na rôzne frakcie podľa teploty varu.

  6. Skladovanie a distribúcia: Po spracovaní sa ropa skladuje v ropných termináloch a distribuuje cez ropovody, tankerové lode alebo cestnú dopravu k miestam spotreby, ako sú rafinérie a iné priemyselné odvetvia.