Výroba solárneho panelu je zložitý proces, ktorý zahŕňa niekoľko krokov. Tu je všeobecný popis toho, ako sa vyrába solárny panel:

  1. Výber a príprava polovodičových materiálov: Hlavným materiálom používaným na výrobu solárnych panelov je kremík, pretože je polovodičom a má vhodné vlastnosti na absorbovanie slnečného žiarenia. Kremík sa získava z kremičitých rúd, ktoré sa najskôr očistia a upravia na vysokú čistotu.

  2. Vytvorenie polovodičových dosiek: Kremík sa zahreje na vysokú teplotu a z neho sa vytvárajú tenké dosky alebo pláty, ktoré sa nazývajú polovodičové dosky. Tieto dosky majú špeciálne dotácie, ktoré vytvárajú elektrické pole vo vnútri solárneho panelu.

  3. Aplikácia antireflexnej vrstvy: Na povrch polovodičovej dosky sa aplikuje antireflexná vrstva, ktorá pomáha minimalizovať odraz slnečného svetla a zvyšuje absorpciu svetla do vnútra solárneho panelu.

  4. Aplikácia vrstvy fotovoltaických buniek: Na polovodičovú dosku sa nanesú tenké vrstvy fotovoltaických buniek. Tieto bunky sa vytvárajú z rôznych polovodičových materiálov, ako je napríklad amorfný kremík, monokryštalický kremík alebo ďalšie vyššie výkonné materiály.

  5. Aplikácia ochranného vrchného povlaku: Na vrchol fotovoltaických buniek sa nanáša ochranný vrchný povlak, ktorý chráni bunky pred poveternostnými vplyvmi a koróziou.

  6. Elektrické spojenie buniek: Fotovoltaické bunky sú elektricky spojené, aby vytvorili solárny modul alebo panel. Tieto spoje umožňujú plynulý tok elektrického prúdu z jednej bunky do druhej a zabezpečujú efektívnu produkciu elektrickej energie.

  7. Skladovanie a balenie: Hotové solárne panely sú skladované a balené do ochranných obalov pre prepravu a inštaláciu.

Je dôležité si uvedomiť, že výroba solárneho panelu je komplexný proces, ktorý vyžaduje špeciálne zariadenia, čisté prostredie a skúsených výrobcov. Každá fáza výroby je kritická pre dosiahnutie vysoko výkonného a spoľahlivého solárneho panelu.