Tofu sa vyrába z sójových bôbov. Proces výroby tofu začína namočením sójových bôbov v vode na niekoľko hodín, čo umožňuje, aby sa bôby zmäkli a mohli sa ľahšie spracovať. Potom sa bôby rozdrvia, aby sa z nich získala zmes zvaná sójová kaša.

Sójová kaša sa potom varí spolu s vodou a podobne ako pri výrobe mlieka sa odstraňuje tekutina. Vzniknuté zvyšky sa nazývajú sójové zvyšky alebo sójová dužina. Tekutina sa nazýva sójové mlieko a táto tekutina sa potom zráža, aby sa z nej získalo tofu.

Na zrážanie sójového mlieka sa často používa zmrazenie a rozmrazenie, alebo pridanie koagulantu. Koagulant je látka, ktorá spôsobí, že proteíny v sójovom mlieku sa zoskupia a vytvoria zhluky alebo zrážky. Tieto zrážky sa potom odoberajú a vytlačia do formy na tofu, kde sa stláčajú a ochladzujú. Takto vytvorené tofu sa potom krájajú a balia do rôznych foriem a veľkostí.

Tofu sa vyrába z veľkého množstva sójových bôbov, ktoré sa pochádzajú najmä z Ázie a často sa považujú za dôležitý zdroj bielkovín pre vegetariánov a vegánov.