Black Friday v roku 2023 bude 24. novembra. Tento deň bude nasledovať po sviatku Dňa vďakyvzdania, ktorý sa slávi vo štvrtok 23. novembra 2023 v Spojených štátoch amerických. Black Friday sa každý rok teší veľkej popularite ako deň so zľavami a ponukami v mnohých obchodoch a na internete. Mnoho zákazníkov čaká na tento deň, aby si mohli kúpiť svoje obľúbené produkty so značnými zľavami.

Black Friday je nákupný sviatok, ktorý sa slávi každoročne v piatok po americkej sviatosti Thanksgiving, ktorý sa oslavuje v štvrtok pred týmto dátumom. Väčšina obchodov otvára už v piatok ráno skoro po polnoci, aby privítali ranných zákazníkov s veľkými zľavami a špeciálnymi ponukami na tovar.

História Black Friday sa datuje do 50. rokov minulého storočia, kedy mal predajca hračiek v Philadelphii problémy so ziskom v priebehu roka. Vtedy začal využívať nákupný šialenstvo, ktoré nasledovalo po Dni vďakyvzdania, ako spôsob, ako prilákať zákazníkov do svojho obchodu. Tento deň bol pre neho tak úspešný, že sa stal najvyťaženejším predajným dňom v roku.

V priebehu rokov sa Black Friday rozšíril po celých Spojených štátoch a stal sa symbolom nákupného šialenstva. Obchody ponúkajú zľavy na rôzne produkty vrátane elektroniky, oblečenia, nábytku a mnohého iného. Niektoré zľavy sú tak vysoké, že mnohí zákazníci sa vydávajú na nákupy už v noci pred Black Friday alebo dokonca cez celý víkend.

Napriek tomu, že Black Friday je pôvodne americký sviatok, postupne sa rozšíril po celom svete a stáva sa stále populárnejším aj v Európe a Ázii. V mnohých krajinách sa tento nákupný sviatok spojil s Cyber Monday, ktorý sa koná v pondelok po Black Friday a ponúka zľavy na online nákupy.

Zaujímavosťou je, že termín "Black Friday" sa prvýkrát používal v roku 1869, aby opísali krach na burze zlata v Spojených štátoch, kedy bola cena zlata znížená a v mnohých prípadoch predajcovia utrpeli veľké straty.