Slovensko sa dostalo na nelichotivú prvú priečku najvyššieho počtu „čiernych" skládok v Európskej únii. Slovensko má približne päťtisíc nelegálnych skládok. Nelegálne smetiská majú nielenže škodlivé dopady na životné prostredie, ale zároveň zvyšujú rozpočty miest a obcí, ktoré sú povinné nelegálne skládky odstraňovať. Slovenská vláda sa túto nekontrolovateľnú situáciu snaží eliminovať dotáciami z eurofondov aj sprísňovaním postihov.
Viaceré slovenské mestá a obce riešia problémy s čiernymi skládkami prostredníctvom fotopascí. Využívanie fotopascí na boj proti čiernym skládkam ako aj výtržníkom využíva už aj hlavné mesto Bratislava, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Považská Bystrica, Smižany či Zvolen.

Slovenské mestá a obce inštalujú fotopasce na problémové miesta, no zároveň často ich umiestnenie menia, čo znamená, že páchateľ nikdy nevie, kde sa daná fotopasca práve nachádza.

Mestá a obce preferujú rôzne typy fotopascí, no viaceré z nich používajú fotopasce, ktoré dokážu nahrávať pohyb nepretržite a každý zachytený pohyb a objekt pošlú na e-mail alebo na mobil obecnej polície, náčelníka polície či starostu obce. Niektoré mestá umiestňujú fotopasce aj v blízkosti problémových nočných podnikov, pričom fotografie z fotopascí výrazne pomáhajú pri usvedčení páchateľov.

Čierne skládky odpadu sú už niekoľko rokov veľkým problémom slovenských miest a obcí nielen preto, že je ťažké monitorovať všetky miesta, kde by takáto skládka mohla vzniknúť, ale aj preto, že odpad musí obec na vlastné náklady neustále likvidovať a po určitom čase sa skládky opäť objavujú, poväčšinou nielen s komunálnym, ale aj so stavebným odpadom (tehly), pričom dokazovanie pôvodcov je veľmi náročné.

Niektoré mestá pôvodne uvažovali s osadením kamier, no fotopasca je na rozdiel od kamery lepšou alternatívou, pretože je flexibilnejšia a dá sa kedykoľvek podľa potreby vďaka baterkám prenášať. Toto infračervené zariadenie funguje na princípe čierneho blesku, takže dokáže robiť snímky aj v noci bez použitia osvetlenia. Záber dokáže priblížiť natoľko, že je ľahko rozpoznateľné aj evidenčné číslo vozidla, ktoré odpad v noci vyváža. V rámci funkcií fotopasce je možné nastaviť časovač na fotenie, čo umožňuje urobiť v stanovenom čase viacero snímok aj videozáznamov. Viaceré fotopasce majú neprestrihnuteľný zámok a sú obalené ochranným puzdrom, ktoré ich chráni.

Fotopasce pomáhajú najmä tam, kde sa nedá využiť kamerový systém, kvôli chýbajúcemu zdroju napájania. Ich prínosom je aj rýchlosť reakcie. Keďže fotopasce majú schopnosť poslať v reálnom čase fotografiu až na 4 e-mailové adresy či mobilné čísla, páchateľov je možné usvedčiť a následne postihnúť priamo na mieste činu, čo je pre mnohé obce veľmi inšpiratívne až natoľko, že plánujú objednať ďalšie fotopasce. Keďže vyrubenie pokuty za vytváranie nepovolených skládok sa v súčasnosti pohybuje v rozsahu od 500,-€ až do výšky 350 000,-€, náklady na zakúpenie fotopascí sa mestám aj obciam vracajú ihneď po usvedčení páchateľov a okrem toho nie sú nútení po pôvodcoch čiernych skládok neporiadok odstraňovať.