Južný ľadový oceán je oceán, ktorý sa nachádza na juhu Zeme a je obklopený Antarktídou. Má rozlohu asi 20 miliónov štvorcových kilometrov a jeho hĺbka sa pohybuje od niekoľkých metrov do viac ako 7 000 metrov. Je to najchladnejší, najsuchší a najvzdialenejší oceán na svete.

Južný ľadový oceán je známy svojimi studenými a mrazivými vodami, ktoré sú pokryté tenkou vrstvou ľadu počas celého roka. Je tiež známy svojou bohatou biodiverzitou, s množstvom rýb a morských živočíchov, ako sú delfíny, kosatky a korytnačky. Okrem toho je Južný ľadový oceán domovom pre množstvo korálových útesov a morských rias, ktoré sú dôležité pre život v mori.

Južný ľadový oceán je tiež dôležitým obchodným a dopravným uzlom, pretože sa nachádza na ceste medzi Európou a Áziou a taktiež medzi severnou a južnou Amerikou. Jeho pobrežie je tiež domovom pre množstvo prístavov a obchodných miest, ako je napríklad Ushuaia v Argentíne a Punta Arenas v Čile. Južný ľadový oceán je tiež dôležitým zdrojom rýb a morských plodov pre miestne komunity a je tiež dôležité pre turistický priemysel v regióne.