Je ťažké povedať, kto bol najlepší sniper v histórii, pretože mnoho skutočných príbehov o sniperoch zostáva neznámych alebo sa nezachovali dokumenty o ich úspechoch. Navyše, definícia "najlepšieho" sa líši od osoby k osobe a môže zahŕňať rôzne faktory, ako napríklad počet zásahov, úspešnosť, schopnosť prežiť v nepriaznivých podmienkach alebo schopnosť viesť tím. Napriek tomu, tu sú niektorí známi sniperi, ktorí sú považovaní za jedny z najlepších v histórii:

  1. Chris Kyle: Chris Kyle bol americký vojak a sniper, ktorý slúžil v armáde Spojených štátov počas vojny v Iraku. Jeho kniha "American Sniper" a film s rovnakým názvom o ňom vyšli v roku 2012 a stali sa veľkým hitom. Kyle bol označený za najúspešnejšieho snipera v histórii Spojených štátov a jeho počet zásahov sa odhaduje na 150 až 255.

  2. Vasily Zaytsev: Vasily Zaytsev bol ruský sniper, ktorý slúžil počas druhej svetovej vojny. Jeho počet zásahov sa odhaduje na 225 až 402 a je známy aj pre svoju schopnosť prežiť v nepriaznivých podmienkach a viesť tím. Zaytsev bol tiež hlavným hrdinom knihy a filmu "Enemy at the Gates" v preklade nepriateľ pred bránami.

  3. Simo Häyhä: Simo Häyhä, tiež známy ako "White Death", bol finský sniper, ktorý slúžil počas zimnej vojny medzi Fínskom a Sovietskym zväzom. Jeho počet zásahov sa odhaduje na 505 a bol tiež známy pre svoju schopnosť prežiť v nepriaznivých podmienkach a pre svoju taktiku používania bielého oblečenia, aby sa lepšie zamaskoval v snehu.

  4. Lyudmila Pavlichenko: Lyudmila Pavlichenko bola prvou ženou, ktorá sa stala profesionálnym sniperom v histórii. Pavlichenko slúžila v armáde Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny a jej počet zásahov sa odhaduje na 309. Pavlichenko bola tiež známa pre svoju schopnosť prežiť v nepriaznivých podmienkach a pre svoju odvahu a odhodlanie bojovať za svoju krajinu. Po vojne sa Pavlichenko stala hlavnou osobnosťou v Sovietskom zväze a navštívila mnoho krajín na celom svete, aby hovorila o svojich zážitkoch ako ženského snipera.

    1. Billy Sing: Billy Sing bol austrálsky sniper, ktorý slúžil počas prvej svetovej vojny. Jeho počet zásahov sa odhaduje na 200 a bol známy pre svoju schopnosť prežiť v nepriaznivých podmienkach a pre svoju úspešnosť pri zásahoch na veľkú vzdialenosť. Sing bol tiež známy pre svoju taktiku používania kamufláže a pre svoje vynikajúce zručnosti s puškou.

     

    Títo sniperi sú len niektorí z mnohých, ktorí sa zapísali do histórie ako jedni z najlepších v svojom odbore. Je však dôležité si uvedomiť, že mnoho iných sniperov tiež dosiahlo významné úspechy a ich príbehy by sa tiež mali považovať za súčasť histórie.