M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) je americký mobilný protilietadlový raketový systém, ktorý sa používa na ochranu proti rôznym druhom nepriateľských lietadiel, ako sú stíhačky, bojové lietadlá a rakety. HIMARS sa tiež používa na ochranu proti balistickým raketám a vysokoletiacim cieľom.

HIMARS je vybavený radom rôznych senzorov a radiolokátorov, ktoré umožňujú detekciu, sledovanie a zásah nepriateľských cieľov z vzduchu. Systém je schopný zasiahnuť ciele vzdialené až 300 km a je schopný zničiť lietadlá alebo rakety vysoko vo vzduchu alebo počas letu.

HIMARS sa používa v mnohých krajinách po celom svete a je považovaný za jeden z najúčinnejších protilietadlových systémov na svete. Je však drahý na výrobu a prevádzku a vyžaduje pravidelnú údržbu a opravy, aby zostal v dobrej kondícii.

Oproti tradičnému protilietadlovému raketovému systému MIM-104 Patriot má HIMARS menšiu hmotnosť a je schopný sa pohybovať rýchlejšie a s menšou stopou, čo mu umožňuje lepšie sa prispôsobiť bojovým podmienkam. Je tiež schopný používať rôzne druhy munície, vrátane protitankovej a protilietadlovej.